Dat blijkt uit een peiling van de krant De Tijd. De massale geldstroom naar het spaarboekje houdt dus aan. Ook in 2009 stegen de inlagen al met 38,9 miljard euro. Cijfers van acht banken suggereren dat de instroom in het eerste kwartaal van 2010 nogmaals met 10,8 miljard is gegroeid tot minstens 199,5 miljard euro. Dat is een enorm bedrag. Het volstaat om 60 procent van de Belgische overheidsschuld terug te betalen.

Bankiers zien drie redenen voor de populariteit van het spaarboekje. In de eerste plaats is vers geld beschikbaar. "De stijging van de inlagen is toe te schrijven aan de spaardrift van de Belgen", zegt BNP Paribas Fortis, de marktleider.

De gezinnen spaarden vorig jaar liefst 20 procent van hun inkomen en economen geloven dat de spaarquote dit jaar amper daalt. Bovendien is er volgens Argenta een verschuiving van termijnrekeningen en kasbons naar spaarboekjes. Door de zeer lage kortetermijnrente brengen die vaak minder op dan een spaarboekje. Tenslotte blijven veel spaarders na de zware financiële crisis erg voorzichtig. Spaarbank Centea zegt in De Tijd: "Het spaarboekje blijft voor veel spaarders een veilig alternatief."

Overigens valt op dat de grootbanken voor het tweede jaar op rij hun positie versterken op de markt van de spaarboekjes.

Dat blijkt uit een peiling van de krant De Tijd. De massale geldstroom naar het spaarboekje houdt dus aan. Ook in 2009 stegen de inlagen al met 38,9 miljard euro. Cijfers van acht banken suggereren dat de instroom in het eerste kwartaal van 2010 nogmaals met 10,8 miljard is gegroeid tot minstens 199,5 miljard euro. Dat is een enorm bedrag. Het volstaat om 60 procent van de Belgische overheidsschuld terug te betalen. Bankiers zien drie redenen voor de populariteit van het spaarboekje. In de eerste plaats is vers geld beschikbaar. "De stijging van de inlagen is toe te schrijven aan de spaardrift van de Belgen", zegt BNP Paribas Fortis, de marktleider. De gezinnen spaarden vorig jaar liefst 20 procent van hun inkomen en economen geloven dat de spaarquote dit jaar amper daalt. Bovendien is er volgens Argenta een verschuiving van termijnrekeningen en kasbons naar spaarboekjes. Door de zeer lage kortetermijnrente brengen die vaak minder op dan een spaarboekje. Tenslotte blijven veel spaarders na de zware financiële crisis erg voorzichtig. Spaarbank Centea zegt in De Tijd: "Het spaarboekje blijft voor veel spaarders een veilig alternatief." Overigens valt op dat de grootbanken voor het tweede jaar op rij hun positie versterken op de markt van de spaarboekjes.