Belgische economie hinkt achterop

© istock

De Belgische economie groeit minder snel dan het gemiddelde van de eurozone en de Europese Unie, blijkt uit een eerste raming van het Europees statistiekbureau Eurostat.

Volgens de berekeningen van Eurostat nam het Belgische bbp in het derde kwartaal van dit jaar toe met 0,2 procent. In het tweede kwartaal was dat nog 0,5 procent.

Daarmee ligt de Belgische groei onder het gemiddelde van de eurozone (+0,3 procent) en de Europese Unie (+0,4 procent).

Het bruto binnenlands product (bbp) van de 19 eurolanden laat in het derde kwartaal een groeivertraging zien, want in het tweede kwartaal klokte het gemiddelde af op + 0,4 procent. In het eerste kwartaal stond nog een toename van het bbp met 0,5 procent in de tabellen.

Belgische economie hinkt achterop
© eurostat

De beste prestaties kwamen in het derde kwartaal van Slowakije (+0,9 procent) en Spanje (+0,8 procent). Duitsland, de grootste economie van de eurozone, noteerde net als de eurozone een groei van 0,3 procent. Ook daar is er sprake van een groeivertraging in vergelijking met het tweede kwartaal (+0,4 procent)

Niet enkel België (+0,2 procent), maar bijvoorbeeld ook Nederland ligt met +0,1 procent onder het Europese gemiddelde.

In Estland (-0,5 procent), Griekenland (-0,5 procent) en Finland (-0,6 procent) was er een krimp.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar noteerde de eurozone een toename van het bbp met 1,6 procent, tegenover 1,5 procent in het tweede kwartaal. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content