Het Belgische bbp is in het het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat blijkt uit een eerste 'flashraming' van de Nationale Bank. In het eerste kwartaal werd een toename van amper 0,2 procent genoteerd. De forsere groei is opmerkelijk, rekening houdend met de terreuraanslagen die eind maart Brussel en Zaventem verlamden.

Terreur

Een toename van het bbp met 0,5 procent op kwartaalbasis kwam ook vorig jaar al twee keer voor, meer bepaald in het tweede en het vierde kwartaal. Toch komt een dergelijk percentage dit jaar als een verrassing, want einde maart werd België getroffen door terreuraanslagen die onmiskenbaar een invloed hadden op bijvoorbeeld de horeca, de luchtvaart en het toerisme in ons land.

Op jaarbasis ging de Belgische economie er met 1,4 procent op vooruit. Volgens de Nationale Bank is de groei onder meer te danken aan de toegenomen activiteit in de dienstensector en aan de extra bedrijvigheid in de energiesector.

"Zelfs als we rekening houden met het aandeel van de energiesector in deze cijfers, dan nog is de totale economische groei van 0,5 procent een vrij spectaculair cijfer", luidt de reactie van minister van Financiën Johan Van Overtveldt. "Het ligt beduidend hoger dan de verwachte 0,3 procent. De terreurdreiging heeft enorm gewogen op de economische activiteit van bepaalde sectoren. Stilaan herstelt de activiteit in die sectoren zich, terwijl andere sectoren zelfs substantieel aan groei winnen."

Van Overtveldt is van oordeel dat 0,5 procent groei in het tweede kwartaal 'perspectief biedt op een hoger economisch groeicijfer voor het geheel van het jaar'. (Belga/BO)

Het Belgische bbp is in het het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 0,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat blijkt uit een eerste 'flashraming' van de Nationale Bank. In het eerste kwartaal werd een toename van amper 0,2 procent genoteerd. De forsere groei is opmerkelijk, rekening houdend met de terreuraanslagen die eind maart Brussel en Zaventem verlamden.Een toename van het bbp met 0,5 procent op kwartaalbasis kwam ook vorig jaar al twee keer voor, meer bepaald in het tweede en het vierde kwartaal. Toch komt een dergelijk percentage dit jaar als een verrassing, want einde maart werd België getroffen door terreuraanslagen die onmiskenbaar een invloed hadden op bijvoorbeeld de horeca, de luchtvaart en het toerisme in ons land. Op jaarbasis ging de Belgische economie er met 1,4 procent op vooruit. Volgens de Nationale Bank is de groei onder meer te danken aan de toegenomen activiteit in de dienstensector en aan de extra bedrijvigheid in de energiesector. "Zelfs als we rekening houden met het aandeel van de energiesector in deze cijfers, dan nog is de totale economische groei van 0,5 procent een vrij spectaculair cijfer", luidt de reactie van minister van Financiën Johan Van Overtveldt. "Het ligt beduidend hoger dan de verwachte 0,3 procent. De terreurdreiging heeft enorm gewogen op de economische activiteit van bepaalde sectoren. Stilaan herstelt de activiteit in die sectoren zich, terwijl andere sectoren zelfs substantieel aan groei winnen."Van Overtveldt is van oordeel dat 0,5 procent groei in het tweede kwartaal 'perspectief biedt op een hoger economisch groeicijfer voor het geheel van het jaar'. (Belga/BO)