Volgens de nieuwe economische prognoses van de Europese Commissie neemt het Belgische bbp dit jaar toe met 1,1 procent en in 2016 met 1,5 procent. In vergelijking met een eerdere prognose van drie maanden geleden groeit de economie van ons land volgend jaar iets sneller. Want terwijl de groeiprognose voor dit jaar gelijk bleef, hield de Europese Commissie bij een eerdere raming in februari voor volgend jaar rekening met een toename van het Belgische bbp met 1,4 procent.

Ter vergelijking: volgens de Nationale Bank (NBB) zal het Belgische bbp dit jaar met 0,9 procent groeien, volgens de OESO met 1,4 procent.

Volgens de prognoses van de Europese Commissie blijft de Belgische economische groei in 2015 wel onder het Europese gemiddelde. Voor de eurozone wordt voor dit jaar een groei van 1,5 procent verwacht, tegenover 1,3 procent bij de prognose in februari.. In de 28 EU-landen wordt een groei van 1,8 procent verwacht, tegenover 1,7 procent bij de prognose van begin dit jaar.

"De Europese economie profiteert van veel ondersteunende factoren op hetzelfde moment", verduidelijkt de Commissie. "De olieprijzen blijven relatief laag, de mondiale groei is stabiel, de euro blijft verzwakken en het economisch beleid in de EU is positief." Ook het inkoopprogramma (QE) van de Europese Centrale Bank heeft een positieve impact, zo blijkt. De kwantitatieve versoepeling zorgt voor lage intrestvoeten en de verwachting dat de kredietvoorwaarden nog zullen verbeteren.

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt tonen de cijfers van de Europese Commissie aan dat 'de vooruitzichten voor ons land stabiel blijven, de werkloosheid afneemt ,en de private jobcreatie aantrekt'. "Dat is een bewijs dat het project van deze regering voor meer concurrentiekracht en duurzame jobs werkt", aldus Van Overtveldt. "Bovendien blijven we weg van het strafbankje waarop ons land in een niet zo ver verleden terecht kwam," luidt het. (Belga/BO)

Volgens de nieuwe economische prognoses van de Europese Commissie neemt het Belgische bbp dit jaar toe met 1,1 procent en in 2016 met 1,5 procent. In vergelijking met een eerdere prognose van drie maanden geleden groeit de economie van ons land volgend jaar iets sneller. Want terwijl de groeiprognose voor dit jaar gelijk bleef, hield de Europese Commissie bij een eerdere raming in februari voor volgend jaar rekening met een toename van het Belgische bbp met 1,4 procent.Ter vergelijking: volgens de Nationale Bank (NBB) zal het Belgische bbp dit jaar met 0,9 procent groeien, volgens de OESO met 1,4 procent.Volgens de prognoses van de Europese Commissie blijft de Belgische economische groei in 2015 wel onder het Europese gemiddelde. Voor de eurozone wordt voor dit jaar een groei van 1,5 procent verwacht, tegenover 1,3 procent bij de prognose in februari.. In de 28 EU-landen wordt een groei van 1,8 procent verwacht, tegenover 1,7 procent bij de prognose van begin dit jaar. "De Europese economie profiteert van veel ondersteunende factoren op hetzelfde moment", verduidelijkt de Commissie. "De olieprijzen blijven relatief laag, de mondiale groei is stabiel, de euro blijft verzwakken en het economisch beleid in de EU is positief." Ook het inkoopprogramma (QE) van de Europese Centrale Bank heeft een positieve impact, zo blijkt. De kwantitatieve versoepeling zorgt voor lage intrestvoeten en de verwachting dat de kredietvoorwaarden nog zullen verbeteren. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt tonen de cijfers van de Europese Commissie aan dat 'de vooruitzichten voor ons land stabiel blijven, de werkloosheid afneemt ,en de private jobcreatie aantrekt'. "Dat is een bewijs dat het project van deze regering voor meer concurrentiekracht en duurzame jobs werkt", aldus Van Overtveldt. "Bovendien blijven we weg van het strafbankje waarop ons land in een niet zo ver verleden terecht kwam," luidt het. (Belga/BO)