‘Belgische economie erg afhankelijk van globale ontwikkelingen’

© belga

Ons land is een erg open economie, blijkt uit de globaliseringsindex van het consultancybedrijf Ernst & Young.

België klimt dit jaar van plaats 6 naar plaats 4 in de globaliseringsindex. De index van Ernst & Young meet de openheid van de 60 grootste economieën ter wereld aan de hand van 5 criteria: handel, kapitaalbewegingen, technologie, buitenlandse werknemers en culturele integratie.

België, dat na Hongkong, Ierland en Singapore op de rangschikking staat, heeft de vierde plaats te danken aan het feit dat het een klein land is, dat veel in- en uitvoert. Daar komt nog bij dat ons land er in 2011 in geslaagd is een aantal grote investeringen binnen te halen, aldus woordvoerder Christophe Ballegeer van Ernst & Young. Bovendien heeft Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, als Europese locomotief het minst te lijden onder de heersende schuldencrisis die de eurozone dreigt te ondermijnen.

Maar net die afhankelijkheid van externe factoren maakt een open economie als België kwetsbaar. Uit de score van Ernst & Young blijkt namelijk hoe belangrijk uitvoer en buitenlandse investeerders zijn voor onze economie en welvaart. ‘Dit betekent dat de economische vooruitzichten voor ons land erg afhankelijk zijn van globale ontwikkelingen,” aldus Rudi Braes, managing partner van Ernst & Young. (BO/Belga)

De volledige rangschikking van Ernst & Young 1. Hong Kong
2. Ierland
3. Singapore
4. België
5. Zweden
6. Denemarken
7. Nederland
8. Zwitserland
9. Finland
10. Hongarije

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content