De NBB-indicator die het consumentenvertrouwen peilt, noteert in december op -5, tegenover -6 in november. Hoewel het pessimisme met een score onder de nul overheerst, staat het consumentenvertrouwen deze maand niettemin op het hoogste peil sinds juli 2011.

De Belgen zijn in de eerste plaats 'iets' optimistischer geworden wat hun persoonlijke situatie betreft. Ze verwachten met name een geringe verbetering van hun financiële situatie en hun spaarvermogen in de volgende twaalf maanden.

De macro-economische vooruitzichten worden door de consument deze maand minder gelijklopend ingeschat. Enerzijds neemt de vrees voor een opflakkering van de werkloosheid in de komende twaalf maanden af, maar anderzijds wordt de toekomstige algemene economische situatie somberder ingeschat.

In november was het consumentenvertrouwen nog gestabiliseerd, na zeven opeenvolgende maanden van toenemend pessimisme. Een jaar gelden - in december 2012 - was het somberheid alom met een indicator die met een score van -25 ver onder het vriespunt stond.

Het is intussen wel al van mei 2011 geleden dat het consumentenvertrouwen nog in de plus noteerde. (BO)

Indicator van het consumenetenvertrouwen(tabel NBB)

2012 december -25
2013 januari -23
februari -17
maart -24
april -20
mei -19
juni -18
juli -16
augustus -12
september -7
oktober -6
november -6
december -5

De NBB-indicator die het consumentenvertrouwen peilt, noteert in december op -5, tegenover -6 in november. Hoewel het pessimisme met een score onder de nul overheerst, staat het consumentenvertrouwen deze maand niettemin op het hoogste peil sinds juli 2011. De Belgen zijn in de eerste plaats 'iets' optimistischer geworden wat hun persoonlijke situatie betreft. Ze verwachten met name een geringe verbetering van hun financiële situatie en hun spaarvermogen in de volgende twaalf maanden. De macro-economische vooruitzichten worden door de consument deze maand minder gelijklopend ingeschat. Enerzijds neemt de vrees voor een opflakkering van de werkloosheid in de komende twaalf maanden af, maar anderzijds wordt de toekomstige algemene economische situatie somberder ingeschat.In november was het consumentenvertrouwen nog gestabiliseerd, na zeven opeenvolgende maanden van toenemend pessimisme. Een jaar gelden - in december 2012 - was het somberheid alom met een indicator die met een score van -25 ver onder het vriespunt stond. Het is intussen wel al van mei 2011 geleden dat het consumentenvertrouwen nog in de plus noteerde. (BO)