Het grootste verlies was er alweer in de horeca, met 3,7 procent achteruitgang. De verkoop in de winkels klom nog wel, met één procent.

Opvallend is hoe de beursgenoteerde brouwers AB InBev, Heineken (Alken-Maes), Brouwerij Haacht en Duvel Moortgat verschillende cijfers geven. Heineken bijvoorbeeld schat het Belgische biervolume in zijn jaarverslag 2009 beduidend hoger in dan de Brouwersvereniging. Ook de terugval in de horeca zou met 6 procent meer uitgesproken zijn. Ook Brouwerij Haacht (-4 procent) en AB InBev (-4,6 procent) melden een meer uitgesproken daling in de horeca. Enkel Duvel Moortgat geeft in zijn jaarverslag de cijfers van de Belgische Brouwersvereniging.

"Je moet de cijfers relativeren", duidt Frédéric van der Kelen, de gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Haacht. "Je moet ze veeleer beschouwen als een indicatie. Het is belangrijk dat je richtlijnen hebt over de evolutie van de volumes. Het gaat niet om een verschil van vijf of tien procent. Het belangrijkste zijn de tendenzen. Eén tiende meer of minder heeft geen belang. Want niemand weet het precies."

W.R.

Het grootste verlies was er alweer in de horeca, met 3,7 procent achteruitgang. De verkoop in de winkels klom nog wel, met één procent. Opvallend is hoe de beursgenoteerde brouwers AB InBev, Heineken (Alken-Maes), Brouwerij Haacht en Duvel Moortgat verschillende cijfers geven. Heineken bijvoorbeeld schat het Belgische biervolume in zijn jaarverslag 2009 beduidend hoger in dan de Brouwersvereniging. Ook de terugval in de horeca zou met 6 procent meer uitgesproken zijn. Ook Brouwerij Haacht (-4 procent) en AB InBev (-4,6 procent) melden een meer uitgesproken daling in de horeca. Enkel Duvel Moortgat geeft in zijn jaarverslag de cijfers van de Belgische Brouwersvereniging. "Je moet de cijfers relativeren", duidt Frédéric van der Kelen, de gedelegeerd bestuurder van Brouwerij Haacht. "Je moet ze veeleer beschouwen als een indicatie. Het is belangrijk dat je richtlijnen hebt over de evolutie van de volumes. Het gaat niet om een verschil van vijf of tien procent. Het belangrijkste zijn de tendenzen. Eén tiende meer of minder heeft geen belang. Want niemand weet het precies." W.R.