Volgens de berekeningen van Eurostat bestaat een gezin uit gemiddeld 2,5 personen. Wat de fiscale druk betreft, komt ons land uit op de tweede plaats, na Denemarken. Nederlandse, Franse en vooral Duitse gezinnen betalen veel minder belastingen, meldt Itinera maandag in een persbericht. Het verschil van 7.274 euro met het Duitse gezin zou overeenstemmen met een 'kleine stadsauto', luidt het. Omgerekend heeft de Belg in 2012 gemiddeld 17.232 euro aan belastingen betaald.

Minder efficiënt

Volgens de denktank wordt het Belgisch belastinggeld bovendien minder efficiënt aangewend dan in de omliggende landen. Dat de Belgische regering een btw-verlaging op elektriciteit doorvoert om een lagere koopkracht te compenseren, volstaat volgens Itinera niet. Itinera ziet maar één oplossing: 'de fiscale kosten van het Belgisch systeem reduceren tot het niveau van de systeemkosten in de buurlanden', zo luidt de boodschap aan de Belgische regering.

'Geen betere resultaten'

Het argument dat hogere belastingen zouden leiden tot een beter sociaal stelsel klopt niet volgens de denktank, want 'met 36,6 procent wordt een kleiner deel van de fiscale opbrengst besteed aan sociale bescherming en gezondheidszorg dan het eurozonegemiddelde van 40,7 procent. Wel gaat er een groter deel naar overheidsdiensten en economische doeleinden', maar dat zou dan niet resulteren in betere economische resultaten.

Itinera stipt aan dat in het Belgische systeem 15 procent van de middelen naar overheidsbestedingen zelf gaat, tegenover 13,8 procent in de eurozone. Op het gebied van 'economische doeleinden' in de vorm van allerhande subsidies is dat 12,3 procent tegenover 8,4 procent in de eurozone. De Duitse regering zou naar verluidt slechts 7,8 procent van haar fiscale ontvangsten aan economische doeleinden besteden.

De vergelijking die Itinera maakt met het beleid in Denemarken en Duitsland blijkt overigens bepaald niet geruststellend: 'Denemarken heeft een hogere fiscale druk dan België maar besteedt per inwoner jaarlijks 5.267 euro meer aan sociale bescherming dan België. Duitsland besteedt veel minder aan economische doeleinden maar boekt wel betere economische resultaten.' (BO)

Verschil in belastingen per gezin tussen België en de buurlanden (2012)

Totale belastingsontvangsten (milj €)Betaalde belasting per inwoner (€)Betaalde belasting per huishouden (€)Verschil met BelgiëBelgië 188 70017 23241 358 Frankrijk1 034 40015 89638 1523 206Duitsland1 161 00014 20134 0847 274Nederland 279 30016 77440 2591 099Verenigd Koninkrijk730 24011 69628 07213 286

tabel Itinera op basis van gegevens van Eurostat

Volgens de berekeningen van Eurostat bestaat een gezin uit gemiddeld 2,5 personen. Wat de fiscale druk betreft, komt ons land uit op de tweede plaats, na Denemarken. Nederlandse, Franse en vooral Duitse gezinnen betalen veel minder belastingen, meldt Itinera maandag in een persbericht. Het verschil van 7.274 euro met het Duitse gezin zou overeenstemmen met een 'kleine stadsauto', luidt het. Omgerekend heeft de Belg in 2012 gemiddeld 17.232 euro aan belastingen betaald.Minder efficiëntVolgens de denktank wordt het Belgisch belastinggeld bovendien minder efficiënt aangewend dan in de omliggende landen. Dat de Belgische regering een btw-verlaging op elektriciteit doorvoert om een lagere koopkracht te compenseren, volstaat volgens Itinera niet. Itinera ziet maar één oplossing: 'de fiscale kosten van het Belgisch systeem reduceren tot het niveau van de systeemkosten in de buurlanden', zo luidt de boodschap aan de Belgische regering. 'Geen betere resultaten'Het argument dat hogere belastingen zouden leiden tot een beter sociaal stelsel klopt niet volgens de denktank, want 'met 36,6 procent wordt een kleiner deel van de fiscale opbrengst besteed aan sociale bescherming en gezondheidszorg dan het eurozonegemiddelde van 40,7 procent. Wel gaat er een groter deel naar overheidsdiensten en economische doeleinden', maar dat zou dan niet resulteren in betere economische resultaten. Itinera stipt aan dat in het Belgische systeem 15 procent van de middelen naar overheidsbestedingen zelf gaat, tegenover 13,8 procent in de eurozone. Op het gebied van 'economische doeleinden' in de vorm van allerhande subsidies is dat 12,3 procent tegenover 8,4 procent in de eurozone. De Duitse regering zou naar verluidt slechts 7,8 procent van haar fiscale ontvangsten aan economische doeleinden besteden.De vergelijking die Itinera maakt met het beleid in Denemarken en Duitsland blijkt overigens bepaald niet geruststellend: 'Denemarken heeft een hogere fiscale druk dan België maar besteedt per inwoner jaarlijks 5.267 euro meer aan sociale bescherming dan België. Duitsland besteedt veel minder aan economische doeleinden maar boekt wel betere economische resultaten.' (BO)