Het is voor het eerst dat ons land op dergelijke lange termijn grote sommen geld gaat lenen. Dinsdag nog kondigde het Agentschap aan dat het honderd miljoen euro gaat lenen met een looptijd van honderd jaar. Maar dat is al bij al een beperkt bedrag voor de schatkist, en voor een beperkt aantal beleggers. Met de lancering van een overheidsobligatie (OLO) mikt men nu op een veelvoud van dat bedrag en een veelvoud aan beleggers.

"Benchmark size"

De uitgifte - indien de marktomstandigheden het toelaten - is gepland voor de nabije toekomst (lees: de komende dagen). Hoeveel ons land precies wil ophalen met de uitgifte, wordt niet bekendgemaakt. "Benchmark size", luidt het bij het agentschap. Het gaat overigens om een dubbele uitgifte. Het is ook de bedoeling overheidsobligaties op zeven jaar uit te brengen.

De langste uitgifte in de portefeuille van het Agentschap van de Schuld was voorlopig een OLO op dertig jaar. Met de uitgifte van een OLO op vijftig jaar wil België profiteren van de extreem lage rentes. "We zien het als onze plicht om te profiteren van de lage rentes, en dus om op lange termijn geld te lenen aan lage rentes", legt directeur Deboutte uit.

België is niet het enige land dat op zo'n lange termijn geld leent. Onder meer Frankrijk en Oostenrijk lenen al op vijftig jaar. (Belga/NS)

Het is voor het eerst dat ons land op dergelijke lange termijn grote sommen geld gaat lenen. Dinsdag nog kondigde het Agentschap aan dat het honderd miljoen euro gaat lenen met een looptijd van honderd jaar. Maar dat is al bij al een beperkt bedrag voor de schatkist, en voor een beperkt aantal beleggers. Met de lancering van een overheidsobligatie (OLO) mikt men nu op een veelvoud van dat bedrag en een veelvoud aan beleggers. De uitgifte - indien de marktomstandigheden het toelaten - is gepland voor de nabije toekomst (lees: de komende dagen). Hoeveel ons land precies wil ophalen met de uitgifte, wordt niet bekendgemaakt. "Benchmark size", luidt het bij het agentschap. Het gaat overigens om een dubbele uitgifte. Het is ook de bedoeling overheidsobligaties op zeven jaar uit te brengen. De langste uitgifte in de portefeuille van het Agentschap van de Schuld was voorlopig een OLO op dertig jaar. Met de uitgifte van een OLO op vijftig jaar wil België profiteren van de extreem lage rentes. "We zien het als onze plicht om te profiteren van de lage rentes, en dus om op lange termijn geld te lenen aan lage rentes", legt directeur Deboutte uit. België is niet het enige land dat op zo'n lange termijn geld leent. Onder meer Frankrijk en Oostenrijk lenen al op vijftig jaar. (Belga/NS)