Dexia heeft twee reddingsoperaties achter de rug. In 2008 stapten zowel de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid in de noodlijdende bankgroep met een kapitaalinjectie en schuldgaranties. In oktober 2011 werden diezelfde overheden nogmaals te hulp geroepen nadat bleek dat de bank zich niet langer zelf kon financieren.

De Belgische overheid telde 4 miljard euro neer om Dexia Bank België (nu Belfius) uit de Belgisch-Franse groep te lichten. Bovendien draagt België 60 procent van de staatswaarborgen die de drie staten toekenden aan de schulden die Dexia aangaat om zich te financieren. Die hebben betrekking op maximaal 55 miljard euro, maar dat zou in de toekomst uitgebreid worden tot 90 miljard euro.

In haar rapport somt Bradley nu de volledige omvang van het potentiële Dexia-risico voor de Belgische belastingbetaler op:

12,2 miljard euro op de waarborgen uit 2008

33,0 miljard euro (60 procent van 55 miljard euro) op de schuldgaranties die in 2011 toegekend werden. Van die 55 miljard euro nam Dexia al 49,1 miljard euro op.

Een extra 21 miljard euro als de garantieregeling wordt uitgebreid tot de volledige 90 miljard euro, mits goedkeuring door de Europese Commissie.

Daar komt nog 4,3 miljard euro bij, zijnde het deel van België in het verlies dat Belfius volgens Credit Suisse kan lijden op de 12 miljard financiering die het heeft uitstaan op Dexia's Franse dochter DCL. En België staat ook nog eens garant voor 2 miljard euro leningen uitgeschreven door Dexia Municipal Agency, de Franse financieringspoot die volgens plan uit de groep gelicht moet worden.

In totaal gaat het volgens Crédit Suisse om een risico van 72,5 miljard euro, wat overeenstemt met 20% van het Belgische bbp.

De analiste voegt er wel aan toe dat de kans gering is dat de Belgische overheid een verlies van die omvang ook werkelijk moet slikken. Maar ze acht de kans groot dat Dexia geherkapitaliseerd moet worden, en wijst erop dat de garantieschema's minstens tot 2021 uitstaan. Dat weegt volgens haar op de rentelasten en op de schuldpositie van ons land. (WSJ/BO)

Dexia heeft twee reddingsoperaties achter de rug. In 2008 stapten zowel de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid in de noodlijdende bankgroep met een kapitaalinjectie en schuldgaranties. In oktober 2011 werden diezelfde overheden nogmaals te hulp geroepen nadat bleek dat de bank zich niet langer zelf kon financieren. De Belgische overheid telde 4 miljard euro neer om Dexia Bank België (nu Belfius) uit de Belgisch-Franse groep te lichten. Bovendien draagt België 60 procent van de staatswaarborgen die de drie staten toekenden aan de schulden die Dexia aangaat om zich te financieren. Die hebben betrekking op maximaal 55 miljard euro, maar dat zou in de toekomst uitgebreid worden tot 90 miljard euro. In haar rapport somt Bradley nu de volledige omvang van het potentiële Dexia-risico voor de Belgische belastingbetaler op: 12,2 miljard euro op de waarborgen uit 2008 33,0 miljard euro (60 procent van 55 miljard euro) op de schuldgaranties die in 2011 toegekend werden. Van die 55 miljard euro nam Dexia al 49,1 miljard euro op. Een extra 21 miljard euro als de garantieregeling wordt uitgebreid tot de volledige 90 miljard euro, mits goedkeuring door de Europese Commissie. Daar komt nog 4,3 miljard euro bij, zijnde het deel van België in het verlies dat Belfius volgens Credit Suisse kan lijden op de 12 miljard financiering die het heeft uitstaan op Dexia's Franse dochter DCL. En België staat ook nog eens garant voor 2 miljard euro leningen uitgeschreven door Dexia Municipal Agency, de Franse financieringspoot die volgens plan uit de groep gelicht moet worden. In totaal gaat het volgens Crédit Suisse om een risico van 72,5 miljard euro, wat overeenstemt met 20% van het Belgische bbp. De analiste voegt er wel aan toe dat de kans gering is dat de Belgische overheid een verlies van die omvang ook werkelijk moet slikken. Maar ze acht de kans groot dat Dexia geherkapitaliseerd moet worden, en wijst erop dat de garantieschema's minstens tot 2021 uitstaan. Dat weegt volgens haar op de rentelasten en op de schuldpositie van ons land. (WSJ/BO)