Over het hele jaar 2013 diende België veel meer elektriciteit in- dan uit te voeren, blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas. Het netto-invoersaldo bedroeg 9,6 TWh of 11,8 procent van ons totale elektriciteitsverbruik. In 2012 was dat 9,9 TWh of 12,1 procent van het verbruik.

Een en ander heeft te maken met het stilliggen van de centrales van Doel en Tihange. Met de heropstart daalde de invoer sterk in de tweede jaarhelft. In december werd overigens zelfs meer uit- dan ingevoerd. De uitvoer bedroeg 1.038 GWh, de invoer 977 GWh, een klein overschot dus, maar toch het eerste sinds september 2011. Allicht ligt hernieuwbare energie aan de basis van het overschot, met vooral dank aan de vele wind en zon in december.

Het totale elektriciteitsverbruik in België vorig jaar bedroeg 82 TWh, een daling met 0,2 procent tegenover 2012. Vooral de grote industriële afnemers verbruikten minder: -1 procent. Het verbruik van de klanten aangesloten op de distributienetten (gezinnen, kmo's) bleef stabiel.

Nog uit de cijfers van Synergrid blijkt dat de kleine lokale productie in 2013 goed was voor zowat 1,4 TWh. Het gaat voornamelijk om zonnepanelen. Die dekten vorig jaar 2,5 procent van het totale verbruik van de gezinnen en kmo's. (Belga/BO)

Over het hele jaar 2013 diende België veel meer elektriciteit in- dan uit te voeren, blijkt uit cijfers van Synergrid, de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas. Het netto-invoersaldo bedroeg 9,6 TWh of 11,8 procent van ons totale elektriciteitsverbruik. In 2012 was dat 9,9 TWh of 12,1 procent van het verbruik. Een en ander heeft te maken met het stilliggen van de centrales van Doel en Tihange. Met de heropstart daalde de invoer sterk in de tweede jaarhelft. In december werd overigens zelfs meer uit- dan ingevoerd. De uitvoer bedroeg 1.038 GWh, de invoer 977 GWh, een klein overschot dus, maar toch het eerste sinds september 2011. Allicht ligt hernieuwbare energie aan de basis van het overschot, met vooral dank aan de vele wind en zon in december. Het totale elektriciteitsverbruik in België vorig jaar bedroeg 82 TWh, een daling met 0,2 procent tegenover 2012. Vooral de grote industriële afnemers verbruikten minder: -1 procent. Het verbruik van de klanten aangesloten op de distributienetten (gezinnen, kmo's) bleef stabiel. Nog uit de cijfers van Synergrid blijkt dat de kleine lokale productie in 2013 goed was voor zowat 1,4 TWh. Het gaat voornamelijk om zonnepanelen. Die dekten vorig jaar 2,5 procent van het totale verbruik van de gezinnen en kmo's. (Belga/BO)