België alsook Frankrijk, Italië en Spanje verbieden vanaf vandaag short selling, het speculeren op een koersdaling van aandelen. In België geldt de maatregel voor de vier financiële instellingen Ageas, Dexia, KBC Groep en KBC Ancora. Er staat geen einddatum op het verbod. Andere eurolanden, waaronder Nederland, nemen voorlopig geen maatregelen.

De beslissing van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) werd genomen na overleg met andere leden van de Europese markttoezichthouder (ESMA).

"De FSMA heeft deze beslissing genomen rekening houdend met de huidige grote volatiliteit op de financiële markten en om te zorgen voor de nodige coherentie met het optreden van andere toezichthouders van de Euronext-zone", zegt voorzitter Jean-Paul Servais.

Short selling werd al eerder bij het begin van de financiële crisis in 2008 door enkele landen korte tijd verboden.

Fictief

Het aandeel van de Franse bank Société Générale dook woensdag de dieperik in als gevolg van een fictief vervolgverhaal uit de krant Le Monde over de eurocrisis, dat door de Britse tabloid Mail on Sunday voor waar werd aangenomen.

In die fictiereeks wordt gesteld dat Société Générale bijna kopje onder gaat door de Griekse crisis en gered moet worden met overheidssteun. (Belga/KVDA)

België alsook Frankrijk, Italië en Spanje verbieden vanaf vandaag short selling, het speculeren op een koersdaling van aandelen. In België geldt de maatregel voor de vier financiële instellingen Ageas, Dexia, KBC Groep en KBC Ancora. Er staat geen einddatum op het verbod. Andere eurolanden, waaronder Nederland, nemen voorlopig geen maatregelen. De beslissing van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) werd genomen na overleg met andere leden van de Europese markttoezichthouder (ESMA). "De FSMA heeft deze beslissing genomen rekening houdend met de huidige grote volatiliteit op de financiële markten en om te zorgen voor de nodige coherentie met het optreden van andere toezichthouders van de Euronext-zone", zegt voorzitter Jean-Paul Servais. Short selling werd al eerder bij het begin van de financiële crisis in 2008 door enkele landen korte tijd verboden.Fictief Het aandeel van de Franse bank Société Générale dook woensdag de dieperik in als gevolg van een fictief vervolgverhaal uit de krant Le Monde over de eurocrisis, dat door de Britse tabloid Mail on Sunday voor waar werd aangenomen. In die fictiereeks wordt gesteld dat Société Générale bijna kopje onder gaat door de Griekse crisis en gered moet worden met overheidssteun. (Belga/KVDA)