Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Nationale Bank, waarover De Tijd woensdag bericht.

De ECB berekende dat een stijging van de olieprijs met 10 procent na drie jaar de economische activiteit in België met 0,4 procent drukt.

Dat is bijna dubbel zoveel als in de eurozone, waar de terugval slechts 0,24 procent bedraagt.

Volgens de Nationale Bank zou vooral de uitvoer klappen krijgen. De stijgende olieprijzen doen via de automatische loonindexering de lonen stijgen en ondermijnen daardoor de concurrentiekracht. Ook de investeringen zouden meer dalen dan elders.

De consumptie van de gezinnen zou wel standhouden. De automatische loonindexering beperkt de negatieve invloed van hogere olieprijzen op de koopkracht van de gezinnen.

Olie werd sinds begin dit jaar 10 procent duurder als gevolg van de onrust in Libië en Egypte. De prijsstijging sinds februari vorig jaar bedraagt 35 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Nationale Bank, waarover De Tijd woensdag bericht. De ECB berekende dat een stijging van de olieprijs met 10 procent na drie jaar de economische activiteit in België met 0,4 procent drukt. Dat is bijna dubbel zoveel als in de eurozone, waar de terugval slechts 0,24 procent bedraagt. Volgens de Nationale Bank zou vooral de uitvoer klappen krijgen. De stijgende olieprijzen doen via de automatische loonindexering de lonen stijgen en ondermijnen daardoor de concurrentiekracht. Ook de investeringen zouden meer dalen dan elders. De consumptie van de gezinnen zou wel standhouden. De automatische loonindexering beperkt de negatieve invloed van hogere olieprijzen op de koopkracht van de gezinnen. Olie werd sinds begin dit jaar 10 procent duurder als gevolg van de onrust in Libië en Egypte. De prijsstijging sinds februari vorig jaar bedraagt 35 procent.