De economie van de eurozone kabbelt in het tweede kwartaal met 0,2 procent in de min, tegenover een stagnatie (0 procent) in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit een eerste raming van het statistiekbureau Eurostat. Ter vergelijking: het bbp van de VS nam in het tweede kwartaal toe met 0,4 procent tegenover 0,5 procent in het eerste kwartaal. De Japanse economie groeide met 0,3 procent tegenover 1,3 procent een kwartaal eerder.

De terugval voor de volledige eurozone werd algemeen verwacht, maar er zijn opmerkelijke verschillen merkbaar tussen de afzonderlijke lidstaten. Zo snijdt de recessie dieper voor landen als Spanje, Italië en Cyprus, terwijl in de eerste plaats Duitsland maar ook Frankrijk een neergang hebben kunnen afwenden.

Met name België maakt een slechte beurt. Volgens de eerste raming is het bbp van ons land in het tweede kwartaal met 0,6 procent gekrompen tegenover een toename met 0,2 procent in het eerste kwartaal. Enkel Italië (-0,7 procent), Cyprus (-0,8 procent) en Portugal (-1,7 procent) doen het slechter. Kwartaalcijfers van Griekenland zijn niet bekend. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar kromp de Belgische economie met 0,4 procent tegenover eenzelfde percentage groei een kwartaal eerder.

In juni maakte Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank (NBB), zich nog sterk dat ons land dit jaar met een groei van 0,6 procent beter zou presteren dan de eurozone. Afgelopen weekend liet hij weten dat België allicht op een recessie afstevent.

De terugval van de Belgische economie steekt ook schril af tegen de prestaties van de 'top performer van de eurozone' waarover vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere halfweg juni sprak. België behoorde in het eerste kwartaal namelijk nog tot de kop van het Europees peloton. "Ons land presteert goed, maar de beleidskeuzes moeten worden doorgezet," luidde het toen in een toelichting in het Europees parlement. (BO)

De economie van de eurozone kabbelt in het tweede kwartaal met 0,2 procent in de min, tegenover een stagnatie (0 procent) in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit een eerste raming van het statistiekbureau Eurostat. Ter vergelijking: het bbp van de VS nam in het tweede kwartaal toe met 0,4 procent tegenover 0,5 procent in het eerste kwartaal. De Japanse economie groeide met 0,3 procent tegenover 1,3 procent een kwartaal eerder.De terugval voor de volledige eurozone werd algemeen verwacht, maar er zijn opmerkelijke verschillen merkbaar tussen de afzonderlijke lidstaten. Zo snijdt de recessie dieper voor landen als Spanje, Italië en Cyprus, terwijl in de eerste plaats Duitsland maar ook Frankrijk een neergang hebben kunnen afwenden. Met name België maakt een slechte beurt. Volgens de eerste raming is het bbp van ons land in het tweede kwartaal met 0,6 procent gekrompen tegenover een toename met 0,2 procent in het eerste kwartaal. Enkel Italië (-0,7 procent), Cyprus (-0,8 procent) en Portugal (-1,7 procent) doen het slechter. Kwartaalcijfers van Griekenland zijn niet bekend. In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar kromp de Belgische economie met 0,4 procent tegenover eenzelfde percentage groei een kwartaal eerder.In juni maakte Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank (NBB), zich nog sterk dat ons land dit jaar met een groei van 0,6 procent beter zou presteren dan de eurozone. Afgelopen weekend liet hij weten dat België allicht op een recessie afstevent. De terugval van de Belgische economie steekt ook schril af tegen de prestaties van de 'top performer van de eurozone' waarover vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere halfweg juni sprak. België behoorde in het eerste kwartaal namelijk nog tot de kop van het Europees peloton. "Ons land presteert goed, maar de beleidskeuzes moeten worden doorgezet," luidde het toen in een toelichting in het Europees parlement. (BO)