Volgens de WEF-doorlichting is er in ons land de afgelopen twee jaar weinig veranderd, zowel voor de sterke als voor de zwakke punten.

"Het land heeft nog steeds een van de best presterende onderwijs- en opleidingssystemen, dat bekwame werknemers voortbrengt", luidt het. "Bovendien blijft België uitstekend scoren in wetenschappelijke productie, die belangrijke innovaties ondersteunt in de wetenschappelijke industrie, met dichte banden met de universiteitswereld." De inkomensongelijkheid is niet gegroeid en we zijn primus op vlak van toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg.

Maar het rapport legt ook (bekende) pijnpunten bloot. De arbeidsmarktparticipatie blijft 'zorgwekkend'. België heeft een erg lage activiteitsgraad (23ste plaats op 28 EU-landen), luidt het. "Die kan deels verklaard worden door de negatieve gevolgen van belastingen op de prikkels om te werken, sterke rigiditeit op vlak van aanwerven en ontslaan (25ste plaats), en een zekere loskoppeling van loon en productiviteit.

Finland op 1

Aan de kop van het EU-klassement springt Finland over Zweden. Finland dankt zijn eerste plaats aan de stevige fundamenten die sinds het vorige rapport van 2012 verder werden uitgebouwd. Het WEF looft Finland onder meer voor de focus die het legt op onderwijs en opleiding, waarin de werknemers de vaardigheden worden aangeleerd die nodig zijn om zich vlot aan te passen aan een snel veranderende omgeving. Finland blijft volgens het WEF-rapport een van de innovatie grootmachten in Europa, en een wereldwijde marktleider in de omschakeling naar een digitale economie. Bovendien beschikt het Scandinavische land over een goed functionerende arbeidsmarkt en een relatief sterke arbeidsmarktparticipatie, luidt het.

Nederland, Denemarken en Duitsland vervolledigen de top 5. Frankrijk komt na België op plaats 10. (Belga/BO)

Competitiviteitsranking EU-landen 2014

1. Finland 5,70
2. Zweden 5,55
3. Nederland 5,41
4. Denemarken 5,32
5. Duitsland 5,28
6. Oostenrijk 5,16
7. Verenigd Koninkrijk 5,13
8. Luxemburg 5,07
9. België 4,9310. Frankrijk 4,81
11. Ierland 4,75
12. Estland 4,74
13. Spanje 4,47
14. Malta 4,44
15. Portugal 4,44
16. Slovenië 4,43
17. Litouwen 4,38
18. Tsjechië 4,33
19. Letland 4,32
20. Cyprus 4,22
21. Italië 4,05
22. Polen 3,97
23. Slowakije 3,91
24. Kroatië 3,87
25. Hongarije 3,83
26. Griekenland 3,79
27. Bulgarije 3,75
28. Roemenië 3,64

Volgens de WEF-doorlichting is er in ons land de afgelopen twee jaar weinig veranderd, zowel voor de sterke als voor de zwakke punten. "Het land heeft nog steeds een van de best presterende onderwijs- en opleidingssystemen, dat bekwame werknemers voortbrengt", luidt het. "Bovendien blijft België uitstekend scoren in wetenschappelijke productie, die belangrijke innovaties ondersteunt in de wetenschappelijke industrie, met dichte banden met de universiteitswereld." De inkomensongelijkheid is niet gegroeid en we zijn primus op vlak van toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg. Maar het rapport legt ook (bekende) pijnpunten bloot. De arbeidsmarktparticipatie blijft 'zorgwekkend'. België heeft een erg lage activiteitsgraad (23ste plaats op 28 EU-landen), luidt het. "Die kan deels verklaard worden door de negatieve gevolgen van belastingen op de prikkels om te werken, sterke rigiditeit op vlak van aanwerven en ontslaan (25ste plaats), en een zekere loskoppeling van loon en productiviteit.Finland op 1Aan de kop van het EU-klassement springt Finland over Zweden. Finland dankt zijn eerste plaats aan de stevige fundamenten die sinds het vorige rapport van 2012 verder werden uitgebouwd. Het WEF looft Finland onder meer voor de focus die het legt op onderwijs en opleiding, waarin de werknemers de vaardigheden worden aangeleerd die nodig zijn om zich vlot aan te passen aan een snel veranderende omgeving. Finland blijft volgens het WEF-rapport een van de innovatie grootmachten in Europa, en een wereldwijde marktleider in de omschakeling naar een digitale economie. Bovendien beschikt het Scandinavische land over een goed functionerende arbeidsmarkt en een relatief sterke arbeidsmarktparticipatie, luidt het.Nederland, Denemarken en Duitsland vervolledigen de top 5. Frankrijk komt na België op plaats 10. (Belga/BO)