Aandelen zijn steeds meer in trek bij de Belgen. Dat blijkt uit een uitgebreide rondvraag van de krant De Tijd, die zowel de lokale bankdirecteuren, de onlinebrokers en de toplui van grote vermogensbeheerders betrok.

Record

Van eind 2008 tot midden 2012 daalde het spaargeld bestemd voor aandelen nagenoeg voortdurend. Die trend is gekeerd. In de eerste week van januari bereikte de instroom in aandelenfondsen een vijfjarig record, meldt EPFR, de expert in beleggingsgegevens.

Ook in België merken we een overstap naar aandelen. De ommekeer bij grootbank Belfius is het meest opmerkelijk. De klanten kochten op een gemiddelde dag in januari 50 procent meer aandelen dan in de periode september-december 2012. Deutsche Bank telt liefst dubbel zoveel aankopen van aandelen in januari van dit jaar als in januari vorig jaar.

Bij die twee banken en bij de overige drie grootbanken pompten de klanten dit jaar ook onrechtstreeks, via beleggingsfondsen, meer geld in aandelen dan over vergelijkbare periodes vorig jaar. Ook de grootste drie brokers en de lokale bankkantoren bevestigen de positieve trend voor aandelen.

Vertrouwen terug

Volgens De Tijd is de kans reëel dat de appetijt voor aandelen alleen maar toeneemt. Er is immers voldaan aan de drie cruciale voorwaarden om de particulier naar de beurs te lokken: ten eerste is er met ruim 230 miljard euro op de spaarboekjes voldoende geld, ten tweede is er opnieuw (media)aandacht voor aandelen en ten derde is het vertrouwen terug. (Belga/TV)

Aandelen zijn steeds meer in trek bij de Belgen. Dat blijkt uit een uitgebreide rondvraag van de krant De Tijd, die zowel de lokale bankdirecteuren, de onlinebrokers en de toplui van grote vermogensbeheerders betrok.Record Van eind 2008 tot midden 2012 daalde het spaargeld bestemd voor aandelen nagenoeg voortdurend. Die trend is gekeerd. In de eerste week van januari bereikte de instroom in aandelenfondsen een vijfjarig record, meldt EPFR, de expert in beleggingsgegevens. Ook in België merken we een overstap naar aandelen. De ommekeer bij grootbank Belfius is het meest opmerkelijk. De klanten kochten op een gemiddelde dag in januari 50 procent meer aandelen dan in de periode september-december 2012. Deutsche Bank telt liefst dubbel zoveel aankopen van aandelen in januari van dit jaar als in januari vorig jaar. Bij die twee banken en bij de overige drie grootbanken pompten de klanten dit jaar ook onrechtstreeks, via beleggingsfondsen, meer geld in aandelen dan over vergelijkbare periodes vorig jaar. Ook de grootste drie brokers en de lokale bankkantoren bevestigen de positieve trend voor aandelen.Vertrouwen terug Volgens De Tijd is de kans reëel dat de appetijt voor aandelen alleen maar toeneemt. Er is immers voldaan aan de drie cruciale voorwaarden om de particulier naar de beurs te lokken: ten eerste is er met ruim 230 miljard euro op de spaarboekjes voldoende geld, ten tweede is er opnieuw (media)aandacht voor aandelen en ten derde is het vertrouwen terug. (Belga/TV)