De Belg ging in het derde kwartaal van vorig jaar iets minder sparen dan in het voorgaande kwartaal, blijkt uit gegevens van de Nationale Bank van België (NBB). Die vastelling stemt niet overeen met de recente berekeningen van de banken in ons land, die wijzen op steeds hogere bedragen op de spaarboekjes.

In het derde kwartaal van 2012 hebben de Belgische gezinnen 15,6 procent van hun inkomen opzij gezet, aldus het NBB-rapport. In het tweede kwartaal was dat 15,8 procent. Toch blijft het spaargeld in verhouding tot het inkomen in het derde kwartaal van vorig jaar op een hoog peil. In het eerste kwartaal bedroeg dat percentage 'slechts'14,4 procent.

De zogenaamde spaarquote van de NBB wordt berekend op basis van het bruto beschikbaar inkomen waarover de Belgische gezinnen beschikken in verhouding tot wat ze uitgeven. Onder de spaarquote vallen behalve de spaarboekjes ook financiële producten zoals aandelen en verzekeringsproducten

In het derde kwartaal van 2012 is het bruto beschikbaar inkomen toegenomen met 0,3 procent, terwijl er 0,5 procent meer uitgegeven werd.

Op het hoogtepunt van de financiële crisis - begin 2009 - bedroeg de spaarquote ruim 19 procent. (BO)

De Belg ging in het derde kwartaal van vorig jaar iets minder sparen dan in het voorgaande kwartaal, blijkt uit gegevens van de Nationale Bank van België (NBB). Die vastelling stemt niet overeen met de recente berekeningen van de banken in ons land, die wijzen op steeds hogere bedragen op de spaarboekjes.In het derde kwartaal van 2012 hebben de Belgische gezinnen 15,6 procent van hun inkomen opzij gezet, aldus het NBB-rapport. In het tweede kwartaal was dat 15,8 procent. Toch blijft het spaargeld in verhouding tot het inkomen in het derde kwartaal van vorig jaar op een hoog peil. In het eerste kwartaal bedroeg dat percentage 'slechts'14,4 procent.De zogenaamde spaarquote van de NBB wordt berekend op basis van het bruto beschikbaar inkomen waarover de Belgische gezinnen beschikken in verhouding tot wat ze uitgeven. Onder de spaarquote vallen behalve de spaarboekjes ook financiële producten zoals aandelen en verzekeringsproducten In het derde kwartaal van 2012 is het bruto beschikbaar inkomen toegenomen met 0,3 procent, terwijl er 0,5 procent meer uitgegeven werd. Op het hoogtepunt van de financiële crisis - begin 2009 - bedroeg de spaarquote ruim 19 procent. (BO)