De Belgische gezinnen hebben in het derde kwartaal van vorig jaar 11,7 procent van hun inkomen gespaard. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euro dat de spaarquote onder 12 procent zakt, blijkt maandag uit gegevens van het Instituut voor de nationale rekeningen (INR).

NBB
© NBB

In het tweede kwartaal lag de spaarquote nog op 12,1 procent. Dat de spaarquote in het derde kwartaal daalde, komt omdat de gezinnen meer uitgaven (+0,4 procent), terwijl hun beschikbaar inkomen (-0,1 procent) daalde.

Dat laatste is het gevolg van "een verhoging van de lopende belastingen op inkomen en vermogen", aldus het Instituut voor de nationale rekeningen. De belastingverhoging heeft dan weer te maken met de afwikkeling van de belastingen, die door de zesde staatshervorming vertraging opliep.

"Door een inhaaleffect zijn de directe belastingen ten laste van de huishoudens derhalve tijdens het derde kwartaal fors gestegen", luidt het.

Verrassend is in ieder geval dat de Belg in het derde kwartaal minder heeft gespaard, terwijl het consumentenvertrouwen in datzelfde kwartaal aanzienlijk afnam. De NBB-index die dat vertrouwen peilt, klokte op het eind van dat kwartaal namelijk af op -2 tegenover -10 op het eind van het tweede kwartaal.

De investeringsquote van de gezinnen bleef in het derde kwartaal stabiel op 9,8 procent van het beschikbaar inkomen. Toch liepen de investeringsuitgaven van de Belgische gezinnen in het derde kwartaal 2015 met 0,3 procent terug, maar omdat het beschikbaar inkomen daalde, bleef de investeringsquote stabiel.

Onder de spaarquote waarover de INR bericht, vallen behalve de spaarboekjes ook financiële producten zoals aandelen en verzekeringsproducten.

(Belga/BO)

De Belgische gezinnen hebben in het derde kwartaal van vorig jaar 11,7 procent van hun inkomen gespaard. Het is de eerste keer sinds de invoering van de euro dat de spaarquote onder 12 procent zakt, blijkt maandag uit gegevens van het Instituut voor de nationale rekeningen (INR).In het tweede kwartaal lag de spaarquote nog op 12,1 procent. Dat de spaarquote in het derde kwartaal daalde, komt omdat de gezinnen meer uitgaven (+0,4 procent), terwijl hun beschikbaar inkomen (-0,1 procent) daalde. Dat laatste is het gevolg van "een verhoging van de lopende belastingen op inkomen en vermogen", aldus het Instituut voor de nationale rekeningen. De belastingverhoging heeft dan weer te maken met de afwikkeling van de belastingen, die door de zesde staatshervorming vertraging opliep."Door een inhaaleffect zijn de directe belastingen ten laste van de huishoudens derhalve tijdens het derde kwartaal fors gestegen", luidt het. Verrassend is in ieder geval dat de Belg in het derde kwartaal minder heeft gespaard, terwijl het consumentenvertrouwen in datzelfde kwartaal aanzienlijk afnam. De NBB-index die dat vertrouwen peilt, klokte op het eind van dat kwartaal namelijk af op -2 tegenover -10 op het eind van het tweede kwartaal. De investeringsquote van de gezinnen bleef in het derde kwartaal stabiel op 9,8 procent van het beschikbaar inkomen. Toch liepen de investeringsuitgaven van de Belgische gezinnen in het derde kwartaal 2015 met 0,3 procent terug, maar omdat het beschikbaar inkomen daalde, bleef de investeringsquote stabiel.Onder de spaarquote waarover de INR bericht, vallen behalve de spaarboekjes ook financiële producten zoals aandelen en verzekeringsproducten. (Belga/BO)