De NBB-indicator die het Belgsiche consumentenvertrouwen peilt, is in oktober gestegen, waardoor de aanzienlijke terugval van de vorige maand gedeeltelijk is weggevlakt.

De indicator die het consumentenvertrouwen peilt, stijgt van -10 in september naar -8 in oktober. Tijdens de zomermaanden noteerde die indicator op -6.

Dat de Belgische consument minder somber oogt, is volgens de Nationale Bank louter het gevolg van minder pessimistische macro-economische prognoses.

evolutie van het consumentenvertrouwen , NBB
evolutie van het consumentenvertrouwen © NBB

Opmerkelijk is dat de Belg de arbeidsmarkt veel positiever - of toch veel minder negatief - inschat dan vorige maand. Die deelindicator klokt af op 21 tegenover 28 in september. Augustus was wel behoorlijk zonniger met een score van 13. Een stijging wijst op een minder gunstige ontwikkeling, en een daling op een gunstigere ontwikkeling.

Tegelijk werden de algemene economische vooruitzichten voor het eerst in vier maanden rooskleuriger ingeschat. Wat hun persoonlijke financiële situatie betreft, zijn de verwachtingen van de gezinnen over hun lopende financiën en spaarintenties ongewijzigd gebleven tegenover september. (BO)

De NBB-indicator die het Belgsiche consumentenvertrouwen peilt, is in oktober gestegen, waardoor de aanzienlijke terugval van de vorige maand gedeeltelijk is weggevlakt.De indicator die het consumentenvertrouwen peilt, stijgt van -10 in september naar -8 in oktober. Tijdens de zomermaanden noteerde die indicator op -6. Dat de Belgische consument minder somber oogt, is volgens de Nationale Bank louter het gevolg van minder pessimistische macro-economische prognoses.Opmerkelijk is dat de Belg de arbeidsmarkt veel positiever - of toch veel minder negatief - inschat dan vorige maand. Die deelindicator klokt af op 21 tegenover 28 in september. Augustus was wel behoorlijk zonniger met een score van 13. Een stijging wijst op een minder gunstige ontwikkeling, en een daling op een gunstigere ontwikkeling.Tegelijk werden de algemene economische vooruitzichten voor het eerst in vier maanden rooskleuriger ingeschat. Wat hun persoonlijke financiële situatie betreft, zijn de verwachtingen van de gezinnen over hun lopende financiën en spaarintenties ongewijzigd gebleven tegenover september. (BO)