Dat betekent evenwel niet dat het aantal goedgekeurde aanvragen in dezelfde rechte lijn hoger ging, blijkt dinsdag tijdens een persconferentie van de socialekredietinstellingen Hefboom en Crédal, en Dexia Foundation. Hefboom en Crédal, die samen goed zijn voor 95 procent van de nichemarkt van de microkredieten in België, kenden in 2009 557 kredieten (+69 procent tegenover 2008) toe voor een totaalbedrag van bijna 2,65 miljoen euro (+91 procent).

Een deel van de stijging is toe te schrijven aan de naambekendheid en de uitrol van nieuwe producten, maar ook de crisis speelt een rol. Daardoor steeg het aantal aanvragen fors.

"Vaak voelden we aan dat mensen op zoek waren naar 'iets' om uit de problemen te raken en was microkrediet voor hen niet de oplossing", aldus Bernard Horenbeek, directeur van Crédal, dat actief is in Wallonië en Brussel.

Bij het Vlaamse Hefboom, dat nog maar twee jaar met microkrediet actief is, wordt bijvoorbeeld maar een op de tien aanvragen voor een krediet om een onderneming op te starten, uiteindelijk goedgekeurd. Hefboom biedt momenteel alleen ondernemersmicrokrediet aan (26 goedgekeurd in 2009), maar hoopt op termijn ook consumentenkredieten te starten.

Crédal biedt behalve microkredieten om een onderneming op te starten, ook kredieten voor een consumptieproduct aan en leningen voor energiebesparende maatregelen in Brussel.

Dat betekent evenwel niet dat het aantal goedgekeurde aanvragen in dezelfde rechte lijn hoger ging, blijkt dinsdag tijdens een persconferentie van de socialekredietinstellingen Hefboom en Crédal, en Dexia Foundation. Hefboom en Crédal, die samen goed zijn voor 95 procent van de nichemarkt van de microkredieten in België, kenden in 2009 557 kredieten (+69 procent tegenover 2008) toe voor een totaalbedrag van bijna 2,65 miljoen euro (+91 procent). Een deel van de stijging is toe te schrijven aan de naambekendheid en de uitrol van nieuwe producten, maar ook de crisis speelt een rol. Daardoor steeg het aantal aanvragen fors. "Vaak voelden we aan dat mensen op zoek waren naar 'iets' om uit de problemen te raken en was microkrediet voor hen niet de oplossing", aldus Bernard Horenbeek, directeur van Crédal, dat actief is in Wallonië en Brussel. Bij het Vlaamse Hefboom, dat nog maar twee jaar met microkrediet actief is, wordt bijvoorbeeld maar een op de tien aanvragen voor een krediet om een onderneming op te starten, uiteindelijk goedgekeurd. Hefboom biedt momenteel alleen ondernemersmicrokrediet aan (26 goedgekeurd in 2009), maar hoopt op termijn ook consumentenkredieten te starten. Crédal biedt behalve microkredieten om een onderneming op te starten, ook kredieten voor een consumptieproduct aan en leningen voor energiebesparende maatregelen in Brussel.