Belg laat te veel geld op zichtrekening staan

© istock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De intrest op spaarboekjes is historisch laag, maar de intrest op zichtrekeningen is nog lager. In de meeste gevallen spreken we over 0 procent rente. En toch laten heel wat Belgen veel te veel geld op hun zichtrekening staan.

Op een zichtrekening hebt u alleen voldoende geld nodig voor dagelijkse betalingen, aangevuld met een kleine reserve voor onverwachte uitgaven. De Belgische gezinnen hadden eind september 56,2 miljard euro op hun zichtrekening staan, leren de jongste statistieken van de Nationale Bank. Dat is 54 procent meer dan zes jaar geleden, toen de bankencrisis losbarstte. Over die 6,5 jaar werd het leven in België slechts 11 procent duurder. Het bedrag op de zichtrekeningen groeit dus een stuk sneller dan de inflatie.

De Belg heeft gemiddeld meer dan 5000 euro op zijn zichtrekening staan. Op de meeste zichtrekeningen krijgen ze 0 procent rente. Keytrade Bank is de grote uitzondering, met een zichtrekening waarop u 1 procent bruto (of 0,75% netto) krijgt op de eerste schijf tot 2500 euro.

Er zijn nog spaarrekeningen die een basisrente van 1 procent of meer uitkeren. U loopt dus 2 euro per maand mis als u 2500 euro nodeloos op uw zichtrekening laat staan, of 24 euro per jaar. Dat lijkt niet veel, maar door het effect van de samengestelde intresten tikken die verloren intresten door de jaren wel stevig aan.

Regelmatig geld overschrijven naar uw spaarrekening is dus de boodschap. U kunt een automatische spaaropdracht instellen, zodat u daar niet meer aan hoeft te denken. De voorbije weken lanceerden bpost bank en Triodos, in navolging van KBC, een spaarboekje op de maat van de regelmatige spaarders.

Meer tips om uw spaargeld beter te doen opbrengen vindt u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content