De Belg gaat weer meer sparen, blijkt uit gegevens van de Nationale Bank van België (NBB).

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben de Belgische gezinnen 15,1 procent van hun inkomen opzij gezet. In het eerste kwartaal was dat 14 procent.

De zogenaamde spaarquote van de NBB wordt berekend op basis van het bruto beschikbaar inkomen waarover de Belgische gezinnen beschikken in verhouding tot wat ze uitgeven.

In het tweede kwartaal van 2012 is het bruto beschikbaar inkomen toegenomen met 1,2 procent, terwijl er 0,1 procent minder uitgegeven werd.

In datzelfde kwartaal zakten ook de de investeringsuitgaven, die in de eerste plaats te maken hebben met de bouw en de renovatie van woningen. De investeringsquote - het percentage dat de Belg uitgeeft aan investeringen in verhouding tot zijn beschikbaar inkomen - zakte met 0,5 tot 9,7 procent.

In 1995 piekte de spaarquote nog boven de 21 procent, waardoor België de Europese spaarkampioen werd. Door de aanhoudende rentedaling zakte de quote gestaag tot 16,2 procent halfweg 2008, de periode voor de wereldwijde financiële crisis in alle hevigheid losbrak.

Eerder deze maand had de NBB al berekend dat het bedrag op de spaarboekjes van de Belgen - ondanks een lage rente - in augustus was opgelopen tot 229,25 miljard euro. (BO)

De Belg gaat weer meer sparen, blijkt uit gegevens van de Nationale Bank van België (NBB).In het tweede kwartaal van dit jaar hebben de Belgische gezinnen 15,1 procent van hun inkomen opzij gezet. In het eerste kwartaal was dat 14 procent. De zogenaamde spaarquote van de NBB wordt berekend op basis van het bruto beschikbaar inkomen waarover de Belgische gezinnen beschikken in verhouding tot wat ze uitgeven. In het tweede kwartaal van 2012 is het bruto beschikbaar inkomen toegenomen met 1,2 procent, terwijl er 0,1 procent minder uitgegeven werd. In datzelfde kwartaal zakten ook de de investeringsuitgaven, die in de eerste plaats te maken hebben met de bouw en de renovatie van woningen. De investeringsquote - het percentage dat de Belg uitgeeft aan investeringen in verhouding tot zijn beschikbaar inkomen - zakte met 0,5 tot 9,7 procent. In 1995 piekte de spaarquote nog boven de 21 procent, waardoor België de Europese spaarkampioen werd. Door de aanhoudende rentedaling zakte de quote gestaag tot 16,2 procent halfweg 2008, de periode voor de wereldwijde financiële crisis in alle hevigheid losbrak.Eerder deze maand had de NBB al berekend dat het bedrag op de spaarboekjes van de Belgen - ondanks een lage rente - in augustus was opgelopen tot 229,25 miljard euro. (BO)