Volgens het rapport van Itinera stijgen de persoonlijke uitgaven in de gezondheidszorg in ons land. In 2009 gaven we volgens Itinera 36,9 miljard uit aan gezondheid, waarvan 9,2 miljard uit eigen zak.

Een deel van die kosten worden gedekt door de aanvullende ziekteverzekering, maar dat blijft hoofdzakelijk beperkt tot kosten die worden gemaakt in het ziekenhuis. Daarom stelt Calcoen voor om ook ambulante gezondheidszorgkosten verzekerbaar te maken.

"Dat vinden wij geen goed idee", zegt Michiel Callens, het hoofd van de studiedienst van de Christelijke Mutualiteiten. "Voor sommige gebieden zien we inderdaad problemen, bijvoorbeeld in de tandzorg of bij de ziekenhuissupplementen. Het valt echter te betwijfelen of een extra verzekering de juiste oplossing is. Wij vrezen dat zo'n aanpak de kosten alleen maar opdrijft. Beter is het om meer van die elementen onder te brengen in de verplichte ziekteverzekering en die dan kostenefficiënt te beheren." (R.B.)

Volgens het rapport van Itinera stijgen de persoonlijke uitgaven in de gezondheidszorg in ons land. In 2009 gaven we volgens Itinera 36,9 miljard uit aan gezondheid, waarvan 9,2 miljard uit eigen zak.Een deel van die kosten worden gedekt door de aanvullende ziekteverzekering, maar dat blijft hoofdzakelijk beperkt tot kosten die worden gemaakt in het ziekenhuis. Daarom stelt Calcoen voor om ook ambulante gezondheidszorgkosten verzekerbaar te maken. "Dat vinden wij geen goed idee", zegt Michiel Callens, het hoofd van de studiedienst van de Christelijke Mutualiteiten. "Voor sommige gebieden zien we inderdaad problemen, bijvoorbeeld in de tandzorg of bij de ziekenhuissupplementen. Het valt echter te betwijfelen of een extra verzekering de juiste oplossing is. Wij vrezen dat zo'n aanpak de kosten alleen maar opdrijft. Beter is het om meer van die elementen onder te brengen in de verplichte ziekteverzekering en die dan kostenefficiënt te beheren." (R.B.)