Belfius wil zo snel mogelijk komaf maken met de winstbewijzen voor het ACW. De staatsbank wil zich opstellen als een neutrale speler. Maar de onderhandelingen over het annuleren van die winstbewijzen worden uiterst delicaat, schrijft De Standaard.

De bank Belfius zit erg verveeld met het systeem van de winstbewijzen die de bank koppelt aan het ACW. In het verleden was het ACW via Arco een belangrijke aandeelhouder van de vroegere Dexia Bank, maar nu die instelling een 100 procent staatsbank is, liggen de kaarten anders.

Neutrale staatsbank

De banktop vindt dat Belfius een neutrale staatsbank moet zijn die zich richt op iedereen, en vooral niet de indruk mag geven een deel van de katholieke zuil te zijn. Daarom kunnen die winstbewijzen best verdwijnen. Het ACW gaf eerder al aan dat het zich niet verzet tegen een alternatief, maar dat wil nog niet zeggen dat men bereid is de band met Belfius volledig door te knippen.

Katholieke klanten

Het ACW heeft steeds geargumenteerd dat de winstbewijzen er gekomen zijn als een vergoeding voor het aanbrengen van klanten uit de katholieke arbeidersbeweging. Toen de Belgische staat in oktober vorig jaar de bank kocht, nam ze de winstbewijzen niet mee over. Die blijven eigendom van het ACW. Wat betekent dat het ACW ook in de toekomst jaarlijks recht zou hebben op een stukje van de winst van Belfius.

Onderhandelingen

Belfius Bank heeft het meeste winstbewijzen, maar ook Belfius Verzekeringen heeft er uitgegeven. De winstbewijzen leveren pas iets op als er ook winst wordt uitgekeerd.

Het probleem voor Belfius is dat de bank de winstbewijzen niet eenzijdig kan annuleren. Het gaat om juridisch afdwingbare rechten. Dus zijn het ACW en de staatsbank aangewezen op onderhandelingen. (Belga/EE)

Belfius wil zo snel mogelijk komaf maken met de winstbewijzen voor het ACW. De staatsbank wil zich opstellen als een neutrale speler. Maar de onderhandelingen over het annuleren van die winstbewijzen worden uiterst delicaat, schrijft De Standaard. De bank Belfius zit erg verveeld met het systeem van de winstbewijzen die de bank koppelt aan het ACW. In het verleden was het ACW via Arco een belangrijke aandeelhouder van de vroegere Dexia Bank, maar nu die instelling een 100 procent staatsbank is, liggen de kaarten anders. Neutrale staatsbank De banktop vindt dat Belfius een neutrale staatsbank moet zijn die zich richt op iedereen, en vooral niet de indruk mag geven een deel van de katholieke zuil te zijn. Daarom kunnen die winstbewijzen best verdwijnen. Het ACW gaf eerder al aan dat het zich niet verzet tegen een alternatief, maar dat wil nog niet zeggen dat men bereid is de band met Belfius volledig door te knippen. Katholieke klanten Het ACW heeft steeds geargumenteerd dat de winstbewijzen er gekomen zijn als een vergoeding voor het aanbrengen van klanten uit de katholieke arbeidersbeweging. Toen de Belgische staat in oktober vorig jaar de bank kocht, nam ze de winstbewijzen niet mee over. Die blijven eigendom van het ACW. Wat betekent dat het ACW ook in de toekomst jaarlijks recht zou hebben op een stukje van de winst van Belfius. Onderhandelingen Belfius Bank heeft het meeste winstbewijzen, maar ook Belfius Verzekeringen heeft er uitgegeven. De winstbewijzen leveren pas iets op als er ook winst wordt uitgekeerd. Het probleem voor Belfius is dat de bank de winstbewijzen niet eenzijdig kan annuleren. Het gaat om juridisch afdwingbare rechten. Dus zijn het ACW en de staatsbank aangewezen op onderhandelingen. (Belga/EE)