De socialistische bediendenvakbond BBTK is "boos" en "gechoqueerd" door de uitlatingen van Belfius-topman Jos Clijsters.

De CEO van de staatsbank verklaarde tijdens de presentatie van de halfjaarresultaten dat de personeelskost progressief moet verminderen om in de toekomst de kostenstructuur te drukken en de winst te verhogen. De bond spreekt van "een verschrikking voor het sociaal overleg", dat in de herfst zou moeten plaatsvinden.

Winstcijfers

"Tijdens een bijzondere ondernemingsraad deze ochtend hebben wij de winstcijfers te zien gekregen. Om over de sociale onderhandelingen meer duiding te kunnen geven, zo zei men, is het wachten op Europa. Alle informatie samen stelde de vakbondsafgevaardigden enigszins erust", zegt Miranda Ulens van de socialistische bediendevakbond BBTK.

Banenverlies

Maar "tot mijn grootste verbazing verklaart Jos Clijsters vervolgens doodleuk aan journalisten dat er banen zullen geschrapt worden omdat er aan de kostenstructuur gewerkt moet worden", windt Ulens zich op. Te meer omdat Belfius een 100 procent staatsbank is, zou men eerder aan de inkomstenzijde moeten werken, meent Ulens.

Dergelijke uitspraken doen strookt bovendien niet met "wachten op Europa", klaagt Ulens aan. Het lijkt erop dat de directie "informatie verspreidt om het terrein voor te bereiden op banenverlies". "Zo werkt een deftige sociale dialoog niet."

Vrijdag volgt binnen de bank een gewone ondernemingsraad, waarop de bonden uitleg zullen eisen. (Belga/EE)

De socialistische bediendenvakbond BBTK is "boos" en "gechoqueerd" door de uitlatingen van Belfius-topman Jos Clijsters. De CEO van de staatsbank verklaarde tijdens de presentatie van de halfjaarresultaten dat de personeelskost progressief moet verminderen om in de toekomst de kostenstructuur te drukken en de winst te verhogen. De bond spreekt van "een verschrikking voor het sociaal overleg", dat in de herfst zou moeten plaatsvinden. Winstcijfers "Tijdens een bijzondere ondernemingsraad deze ochtend hebben wij de winstcijfers te zien gekregen. Om over de sociale onderhandelingen meer duiding te kunnen geven, zo zei men, is het wachten op Europa. Alle informatie samen stelde de vakbondsafgevaardigden enigszins erust", zegt Miranda Ulens van de socialistische bediendevakbond BBTK. Banenverlies Maar "tot mijn grootste verbazing verklaart Jos Clijsters vervolgens doodleuk aan journalisten dat er banen zullen geschrapt worden omdat er aan de kostenstructuur gewerkt moet worden", windt Ulens zich op. Te meer omdat Belfius een 100 procent staatsbank is, zou men eerder aan de inkomstenzijde moeten werken, meent Ulens. Dergelijke uitspraken doen strookt bovendien niet met "wachten op Europa", klaagt Ulens aan. Het lijkt erop dat de directie "informatie verspreidt om het terrein voor te bereiden op banenverlies". "Zo werkt een deftige sociale dialoog niet." Vrijdag volgt binnen de bank een gewone ondernemingsraad, waarop de bonden uitleg zullen eisen. (Belga/EE)