Staatsbank Belfius heeft een akkoord bereikt met de christelijke arbeidersbeweging over de omstreden winstbewijzen, zo maakten beide partijen in een persbericht bekend. Concreet koopt Belfius Bank de winstbewijzen aan voor 110 miljoen euro. Daarvan recupereert de staatsbank het overgrote deel (72 miljoen euro) in de vorm van een eeuwigdurende lening.

Het ACW en zijn Franstalige tegenhanger MOC ontvangen voor die lening een jaarlijkse rente van 6,25 procent. De rest van de afkoopsom keert Belfius aan de
arbeidersbeweging uit gespreid over een periode van tien jaar. De constructie raakte de voorbije weken al in de media bekend, onder meer bij de liberalen werd toen verontwaardigd gereageerd. De rente die nu effectief betaald wordt, ligt wel lager dan het bedrag dat in de media circuleerde.

De oorsprong van de winstbewijzen dateert van de jaren 1950, toen het ACW een vergoeding bedong van Bacob voor het aanbrengen van klanten en deposito's. Die afspraak bleef behouden toen Bacob in 2001 door Dexia overgenomen werd en zelfs toen Dexia Bank -inmiddels omgedoopt tot Belfius- in 2011 in handen kwam van de Belgische staat.

Concreet zou de christelijke arbeidersbeweging via dit systeem zowat 15 miljoen euro per jaar hebben gekregen. In de nieuwe regeling die werd goedgekeurd, is dat een pak minder: zowat 4,5 miljoen euro. Belfius wijst erop dat ze nog meer voordeel heeft bij deze deal: ze levert de bank een eenmalige winst
op van 60 miljoen euro en haar kapitaal wordt ook versterkt door de eeuwigdurende lening.

Volgens het ACW is de nieuwe regeling een voorstel van de bank, waaraan het zijn akkoord heeft gegeven. "De financiële gevolgen die uit deze nieuwe situatie voortvloeien zijn zwaar. Het ACW zal zijn werking voortaan met veel minder middelen moeten verder zetten", staat er in een persbericht. De arbeidersbeweging wijst erop dat ze momenteel al een herstructurering doorvoert. "Daarbij moet het ACW wellicht nog andere maatregelen nemen." (Belga/SD)

Staatsbank Belfius heeft een akkoord bereikt met de christelijke arbeidersbeweging over de omstreden winstbewijzen, zo maakten beide partijen in een persbericht bekend. Concreet koopt Belfius Bank de winstbewijzen aan voor 110 miljoen euro. Daarvan recupereert de staatsbank het overgrote deel (72 miljoen euro) in de vorm van een eeuwigdurende lening. Het ACW en zijn Franstalige tegenhanger MOC ontvangen voor die lening een jaarlijkse rente van 6,25 procent. De rest van de afkoopsom keert Belfius aan de arbeidersbeweging uit gespreid over een periode van tien jaar. De constructie raakte de voorbije weken al in de media bekend, onder meer bij de liberalen werd toen verontwaardigd gereageerd. De rente die nu effectief betaald wordt, ligt wel lager dan het bedrag dat in de media circuleerde. De oorsprong van de winstbewijzen dateert van de jaren 1950, toen het ACW een vergoeding bedong van Bacob voor het aanbrengen van klanten en deposito's. Die afspraak bleef behouden toen Bacob in 2001 door Dexia overgenomen werd en zelfs toen Dexia Bank -inmiddels omgedoopt tot Belfius- in 2011 in handen kwam van de Belgische staat. Concreet zou de christelijke arbeidersbeweging via dit systeem zowat 15 miljoen euro per jaar hebben gekregen. In de nieuwe regeling die werd goedgekeurd, is dat een pak minder: zowat 4,5 miljoen euro. Belfius wijst erop dat ze nog meer voordeel heeft bij deze deal: ze levert de bank een eenmalige winst op van 60 miljoen euro en haar kapitaal wordt ook versterkt door de eeuwigdurende lening. Volgens het ACW is de nieuwe regeling een voorstel van de bank, waaraan het zijn akkoord heeft gegeven. "De financiële gevolgen die uit deze nieuwe situatie voortvloeien zijn zwaar. Het ACW zal zijn werking voortaan met veel minder middelen moeten verder zetten", staat er in een persbericht. De arbeidersbeweging wijst erop dat ze momenteel al een herstructurering doorvoert. "Daarbij moet het ACW wellicht nog andere maatregelen nemen." (Belga/SD)