Beleggerscompetitie: Recordjacht

© istokc

De Beleggerscompetitie heeft minder dan twee weken te gaan en de spanning blijft om te snijden. De posities wisselen nog dagelijks en het is onmogelijk om te voorspellen wie deze wedstrijd in polepositie zal afsluiten.

Nadat enkele overnames gedurende de vorige weken leven in de brouwerij brachten, kan het nieuwe record van de Amerikaanse Nasdaq index als een katalysator fungeren. Die index van de technologieaandelen bereikte voor het eerst een hogere koers dan in 2000 toen de dotcomgekte op haar hoogtepunt was. De palm voor de beste prestatie tijdens week 10 gaat naar Xklibur die de waarde van zijn portefeuille op een week tijd met 7,15% zag aandikken. Een digitale camera Sony DSC H300 is zijn verdiende beloning.

Het record in kwestie komt op naam van de Nasdaq Composite Index die vrijdag sloot op 5092. Op deze index kunt u niet handelen in de Beleggerscompetitie, maar wel kunt u een trackers kopen op de Nasdaq 100 index, die de honderd belangrijkste aandelen van deze Amerikaanse index bevat. Het gaat zeker niet op om de situatie nu te vergelijken met die in 2000. Toen waren belachelijke waarderingen voor bedrijven die nog niets hadden bewezen schering en inslag. Nu ogen de waarderingen van de Amerikaanse technologieaandelen heel wat redelijker, hoewel we niet gaan beweren dat die waarden echt goedkoop zijn. Het vlaggeschip van de Nasdaq is uiteraard Apple Computer, veruit het grootste technologiebedrijf ter wereld inzake beurskapitalisatie.

Nieuwe leider

De Beleggerscompetitie begroette een nieuwe leider in de persoon van Share investor, een man die zijn naam niet heeft gestolen. Hij weet immers van wanten inzake het beleggen in aandelen. Zijn beste koop is biotechbefdrijf Galapagos waarop hij momenteel een winst van 60% behaalt. Voorts deed hij goede zaken met de aankoop van Fagron, BE Semiconductor en Picanol, een trio goed voor winsten van 10% en meer. Ook op Imtech en STMicroelectronics, posities die hij eerder afsloot, boekte Share investor aantrekkelijke winsten. Dat alles betekent zeker niet dat deze speler niet weet hoe hij moet beleggen in turbo’s, getuige een winst van bijna 140% op een turbo long op de Brentolie waarmee hij inspeelde op een versteviging van de prijs van ruwe olie. Naar de tweede plaats rukte benjamincastan op. Hij nam winst op een turbo long op de EUR/USD en momenteel heeft hij geen enkele turbo in portefeuille. Wel kocht hij recent TNT Express. Naast de aankoop van Thrombogenics is dat de enige activiteit die hij liet zien gedurende de laatste maand. Het zijn dus niet alleen traders die goed scoren in de Beleggerscompetitie. Hij boekt winst op al zijn aandelen, waarbij de prestaties van Michelin, Maurel et Prom, Dassault Systèmes, Veolia Environnement en Essilor in het oog springen. De leider van vorige week, achilles007, is teruggevallen naar een derde plaats, maar kansloos oogt hij zeker nog niet. Het verschil tussen de eerste en de tiende in de algemene rangschikking bedraagt minder dan 4% en tussen de eerste en nummer 50 iets meer dan 7%. Er komen met andere woorden nog veel spelers in aanmerking voor de hoodprijs. Ook bij de studenten blijft het bijzonder spannend. wote en simonbeun beschikken hier over de beste papieren, maar een verrassing kan evenmin worden uitgesloten.

Winnaar weekprijs 10

Xklibur +7,15%

Voorlopige stand 24 april 2015

Algemeen:

  1. Share investor +36,32%
  2. benjamincastan +35,43%
  3. achilles007 +34,46%
  4. maronier +34,45%
  5. XavierGys +34,24%

Studenten:

  1. wote +34,10%
  2. simonbeun +33,85%
  3. brancoo0 +31,72%
  4. zinzo +31,57%
  5. Bram112358 +30,97%

Partner Content