Beleggerscompetitie: het eerste gewin

De gebeurtenissen in Griekenland blijven wegen op de beurzen. De deelnemers aan de Beleggerscompetitie zweven tussen hoop en vrees. Moeten ze à la hausse of à la baisse gaan?

Met meer 11.000 deelnemers beleeft ook deze editie van de Beleggerscompetitie een geslaagde start. Veel spelers hebben zich gestort op turbo’s, die dit jaar nieuw zijn in de wedstrijd. Ze konden aan den lijve ondervinden dat die afgeleide producten een groot potentieel hebben, maar dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Enkele turbo’s werden uitgestopt, wat tot gevolg had dat de spelers die ze hadden ingezet, alleen een kleine restwaarde kregen uitgekeerd.

Eerste gewin

Uiteraard is de wedstrijd nog niet in haar definitieve plooi gevallen. De posities boven aan de rangschikking wisselen bijna dagelijks en de deelnemers in de top tien staan op een kluitje van elkaar. Maar de ervaring van de vorige edities heeft geleerd dat wat bij het begin van het spel wordt gewonnen, dikwijls later weer verloren kan gaan. Soms gaat de hoofdprijs naar een belegger die zich pas in een later stadium heeft ingeschreven.

De Beleggerscompetitie eindigt pas op donderdag 31 mei 2012. Wie zich nu inschrijft, heeft dus nog alle kansen om de wedstrijd te winnen. U kunt zich inschrijven op de website http://beleggerscompetitie.knack.be.

De deelname is gratis, maar houd er rekening mee dat u zich slechts één keer geldig kunt inschrijven. Familieleden die op hetzelfde adres wonen, mogen meespelen, op voorwaarde dat ze over een eigen e-mailadres beschikken en hun portefeuille zelf beheren.

Zwakke beursweek

Door de problemen in Griekenland die maar niet opgelost raken, beleefden de meeste Europese aandelenmarkten een zwakke beursweek. Zo leverde de Bel 20-index, de graadmeter van de beurs van Brussel, in een week tijd meer dan 3% in. De andere indexen waarin de deelnemers kunnen beleggen – de AEX, CAC40 en DAX – hebben iets beter gepresteerd, maar ze zijn er evenmin in geslaagd uit de rode cijfers te blijven.

De meeste portefeuilles die bovenaan in de rangschikking staan, hebben gebruik gemaakt van turbo’s om de concurrentie achter zich te houden. De voorlopige leider, AFFONS58, spon garen met de aankoop van een goudturbo short, waarmee hij inspeelde op een daling van de goudprijs. De rest van zijn portefeuille bestaat overwegend uit financiële aandelen. Het nummer twee in de stand, duxe, volgde gedeeltelijk dezelfde strategie. Ook zijn winst komt grotendeels uit die goudturbo. Door de aankoop van een turbo long op de AEX-index mikt hij nu op een herstel van de beurzen.

Stijgen en dalen

De aandelenmarkten kunnen niet alleen stijgen, maar ook dalen. Er zijn verschillende manieren waarop de deelnemers kunnen inspelen op een daling. Het eerste advies is de aandelen in de portefeuille te verkopen, tenzij die om de een of andere reden immuun zouden zijn voor een daling. Voorts kunnen ze twee trackers short kopen, meer bepaald Lyxor Eurostoxx50 Daily Double en Lyxor Xbear CAC40. Dat zijn trackers met een hefboom, wat betekent dat als de indexen waarop ze zijn gebaseerd – de Eurostoxx50 en de CAC40 – met 1% zouden dalen, de waarde van de tracker stijgt met 2%. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook.
De laatste mogelijkheid bestaat erin een turbo short op de AEX-index te kopen. Hoewel de maximale positie in turbo’s door het wedstrijdreglement wordt beperkt tot 5% van de waarde van de portefeuille, kan de koers van zo’n turbo snel oplopen, zelfs bij een beperkte daling. (E.L.)

Stand op 10 februari 2012
1. ALFONS58 +6,99%
2. duxe +5,49%
3. MVK +5,47%
4. balous +5,41%
5. woody44 +5,26%
6. Borduurwinkeltje.be +5,21%
7. GLABINVEST +5,20%
8. pietpat +5,15%
9. tropheus +5,05%
10. unknowing +5,03%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content