Beleggerscompetitie: De baisse van Bernanke

De beurzen maakten vorige week een duik naar beneden. De plotselinge omslag van het beurssentiment heeft de rangschikking van de Beleggerscompetitie flink door elkaar gegooid.

De baisse van de afgelopen week was de scherpste sinds de Beleggerscompetitie begin februari op gang werd geschoten. Het is altijd moeilijk een precieze reden aan te duiden waarom de aandelenmarkten naar beneden gaan, maar aan de basis van deze daling lijkt de ontgoocheling over het beleid van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, te liggen. Zijn aankondiging dat hij geen voorstander is van een nieuw rondje quantitative easing (QE) – of het bijdrukken van geld – is de beleggers in het verkeerde keelgat geschoten.

De beursval van vorige week moet natuurlijk ook worden gezien tegen de achtergrond van de sterke hausse in het eerste kwartaal van dit jaar. Er zijn bovendien weinig macro-economische signalen die erop wijzen dat de Europese economieën naar een hogere versnelling schakelen. De nieuwe Spaanse premier Mariano Rajoy goot nog olie op het vuur door te verklaren dat de economische toestand in Spanje extreem moeilijk is. Toch ontwaarden we enkele lichtpuntjes: de inflatie blijft dalen, terwijl de berichten over het Amerikaanse arbeidsmarkt niet tegenvallen.

Baissiers aan de macht

De plotselinge omslag van het beurssentiment heeft de rangschikking van de Beleggerscompetitie flink door elkaar gegooid. In de top tien staan enkele nieuwe portefeuilles, terwijl heel wat toppers in de achterhoede zijn beland. De strategie van de beren bestaat erin twee trackers short te koppelen aan een turbo short op de AEX. Daarmee kunnen ze maximaal profiteren van een baisse. Toch is het veel te vroeg om te stellen dat de kaarten al zijn geschud. Geen enkele speler torent boven de andere uit en de afgelopen weken zijn de winsten van de leidende deelnemers alles bij elkaar stabiel gebleven. Bovendien moeten de koplopers vroeg of laat beslissen of ze hun baissestrategie laten varen of niet.

Koop veronachtzaamde aandelen

Een kleine belegger zijn heeft niet alleen nadelen, er zijn ook voordelen aan verbonden. Een van die voordelen is dat wie zijn huiswerk goed maakt, tegen een prikje aandelen kan kopen waar de grote jongens hun neus voor ophalen. Beleggingsfondsen of institutionele beleggers mogen niet om het even welk aandeel kopen, omdat ze gebonden zijn aan regels die betrekking hebben op de beurskapitalisatie en de liquiditeit van bedrijven. In sommige gevallen moeten ze interessante aandelen willens nillens links laten liggen.

Zo’n aandeel is de privak Quest for Growth, een goed gespreid fonds dat belegt in technologiewaarden. Het noteert momenteel met een onderwaardering van 40%. Quest for Growth kan niet worden gekocht door de spelers van de Beleggerscompetitie, omdat de beurskapitalisatie ervan te laag is. Het publiceert elke maand de waarde van zijn nettoactief, zodat het een koud kunstje is de onderwaardering te berekenen. Quest for Growth noteert op de continumarkt in Brussel, maar het kan geen kwaad ook een kijkje te nemen op de markt met dubbele fixing. Daarop noteren ook aandelen zoals Miko, Campine, Pari Daiza en PCB, die eveneens heel wat in hun mars hebben.

Schrijf u in

De deelnemers kunnen alleen virtueel geld verliezen. Hebt u belangstelling, schrijf u dan in op www.beleggerscompetitie.knack.be . Lees eerst het wedstrijdreglement en de FAQ. Dan komt u beslagen ten ijs.

De deelname is gratis, maar houd er rekening mee dat u zich slechts één keer geldig kunt inschrijven. Familieleden die op hetzelfde adres wonen mogen meespelen, op voorwaarde dat ze over een eigen e-mailadres beschikken en hun portefeuille zelf beheren.

Volg de competitie ook op facebook en twitter . Word nu fan/follower en blijf continu op de hoogte van alle beursevoluties!

Stand op 5 april 2012

1. De lustige Pauw X +23,90%
2. LienLien +22,75%
3. Misterdiplo +20,20%
4. Beaupol +18,69%
5. johan.temm +18,00%
6. patjes +17,97%
7. cocoja +17,87%
8. yami +17,85%
9. h0pje +17,77%
10. jackske +17,60%

Onder voorbehoud van goedkeuring door de gerechtsdeurwaarder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content