De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve vermindert het bedrag waarvoor ze elke maand schuldpapier opkoopt, ter ondersteuning van de Amerikaanse economie, met 10 miljard dollar. Hoewel dat verwacht was, reageren beleggers in Amerika en Azië ongerust op het nieuws.

De Federal Reserve vermindert het maandelijkse bedrag waarvoor ze schuldpapier opkoopt van 75 naar 65 miljard dollar. Het is al voor de tweede maand op rij dat de Fed dat bedrag met 10 miljard dollar vermindert.

Vorige maand begon de Fed met de afbouw van het stimuleringsprogramma, waarmee 85 miljard dollar per maand aan liquiditeit in de markt werd gebracht. Ze deed dat om de rentes laag te houden en de economische groei te stimuleren, maar nu moet de economie stilaan weer op eigen benen staan.

Beleggers zijn bang

De beslissing was verwacht door economen, maar zorgt niettemin voor ongerustheid bij beleggers. Na het besluit gingen de Amerikaanse beurzen Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq lager en intussen is ook de beurs van Tokio zwaar in het verlies geëindigd. De toonaangevende Nikkei-225 verloor 376,85 punten (2,45 procent) en eindigde op 15.007,06 punten. De ruimer samengestelde Topix-index sloot 2,55 procent in het rood op 1.224,09 punten.

Beleggers zijn vooral ongerust over de gevolgen van de beslissing van de Fed voor de opkomende economieën. Het verstrakte monetair beleid van de Fed zorgt er voor dat steeds meer beleggers hun kapitaal terugtrekken uit groeilanden, wat onrust veroorzaakt over de stabiliteit van die economieën.

Yellen vervangt Bernanke

De meeting van de Fed was trouwens de laatste onder voorzitter Ben Bernanke, die na deze week plaats maakt voor zijn opvolger Janet Yellen. De verwachting is dat Yellen zal doorgaan met het inkrimpen van het steunplan van de Fed voor de economie. (KVDA)

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve vermindert het bedrag waarvoor ze elke maand schuldpapier opkoopt, ter ondersteuning van de Amerikaanse economie, met 10 miljard dollar. Hoewel dat verwacht was, reageren beleggers in Amerika en Azië ongerust op het nieuws. De Federal Reserve vermindert het maandelijkse bedrag waarvoor ze schuldpapier opkoopt van 75 naar 65 miljard dollar. Het is al voor de tweede maand op rij dat de Fed dat bedrag met 10 miljard dollar vermindert. Vorige maand begon de Fed met de afbouw van het stimuleringsprogramma, waarmee 85 miljard dollar per maand aan liquiditeit in de markt werd gebracht. Ze deed dat om de rentes laag te houden en de economische groei te stimuleren, maar nu moet de economie stilaan weer op eigen benen staan. Beleggers zijn bang De beslissing was verwacht door economen, maar zorgt niettemin voor ongerustheid bij beleggers. Na het besluit gingen de Amerikaanse beurzen Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq lager en intussen is ook de beurs van Tokio zwaar in het verlies geëindigd. De toonaangevende Nikkei-225 verloor 376,85 punten (2,45 procent) en eindigde op 15.007,06 punten. De ruimer samengestelde Topix-index sloot 2,55 procent in het rood op 1.224,09 punten. Beleggers zijn vooral ongerust over de gevolgen van de beslissing van de Fed voor de opkomende economieën. Het verstrakte monetair beleid van de Fed zorgt er voor dat steeds meer beleggers hun kapitaal terugtrekken uit groeilanden, wat onrust veroorzaakt over de stabiliteit van die economieën. Yellen vervangt Bernanke De meeting van de Fed was trouwens de laatste onder voorzitter Ben Bernanke, die na deze week plaats maakt voor zijn opvolger Janet Yellen. De verwachting is dat Yellen zal doorgaan met het inkrimpen van het steunplan van de Fed voor de economie. (KVDA)