De belangrijkste Europese beurzen openden maandag met positieve cijfers. In Milaan kwam een winst met 2 procent op het bord nadat de Italiaanse regering een besparingspakket van 30 miljard euro had aangekondigd. De Bel20, sterindex op Euronext Brussel, noteerde in de voormiddag 2 procent hoger.

Italië en ECB

Behalve door het Italiaans besparingsplan werd de positieve stemming ook gevoed door het vooruitzicht dat een sluitend Europees begrotingspact zal leiden tot een nieuwe interventie van de ECB (Europese Centrale bank). ECB-voorzitter Draghi (ECB) liet de Europese toplui vorige week duidelijk verstaan dat nieuwe monetaire interventies slechts mogelijk zijn als de eurozone een sluitend begrotingspact kan voorleggen.

Merkozy

Beleggers rekenen er steeds meer op dat die 'nieuwe monetaire interventies' zullen leiden tot een forse inkoop van staatsobligaties van eurolanden. Een dergelijke inkoopstrategie kan wel enkel gewaarborgd worden als de leiders van de eurozone erin slagen een eensgezind politiek beleid te voeren. In dat verband kwam er goed nieuws na de bijeenkomst tussen de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel. De grote twee van de eurozone hebben naar verluidt een 'compleet' akkoord bereikt over de regels waaraan de Europese landen zich in de toekomst zullen moeten houden.

Beurzen hoger

De positieve ochtendsfeer bleef na het bekendmaken van het akkoord tussen Duitsland en Frankrijk tot sluitingstijd voortduren. De Bel20 op Euronext Brussel sloot de eerste handelsdag van de week af met een winst van bijna 2 procent tot 2.117 punten, terwijl de Eurostoxx50, die de Europese steraandelen groepeert, ruim 1 procent hoger noteerde. Winnaars van de dag in Brussel zijn de financials KBC, Dexia en Ageas, die met respectievelijk 12,94, 7,37 en 3 procent winst noteren.

Staatsobligaties

Op de obligatiemarkten heerste maandag relatieve rust. Zowel de rente op Belgische, Portugese, Spaanse en Franse langetermijnobligaties daalde, terwijl de rente op Italiaans tienjarig staatspapier onder de 6 procent duikelde. Begin november klom de rente op het Italiaans staatspapier nog boven de kritieke grens van 7 procent tot 7,83 procent.

Tokio

In Tokio noteerde de beurs maandag een kleine winst. Ook daar rekenen beleggers erop dat de Europese leiders deze week met een doortastend voorstel komen om de schuldencrisis in de eurozone op te lossen. De Nikkei-sterindex klokte 0,6 procent hoger af op 8.695,98 punten. (Belga/BO)

De belangrijkste Europese beurzen openden maandag met positieve cijfers. In Milaan kwam een winst met 2 procent op het bord nadat de Italiaanse regering een besparingspakket van 30 miljard euro had aangekondigd. De Bel20, sterindex op Euronext Brussel, noteerde in de voormiddag 2 procent hoger.Italië en ECBBehalve door het Italiaans besparingsplan werd de positieve stemming ook gevoed door het vooruitzicht dat een sluitend Europees begrotingspact zal leiden tot een nieuwe interventie van de ECB (Europese Centrale bank). ECB-voorzitter Draghi (ECB) liet de Europese toplui vorige week duidelijk verstaan dat nieuwe monetaire interventies slechts mogelijk zijn als de eurozone een sluitend begrotingspact kan voorleggen.MerkozyBeleggers rekenen er steeds meer op dat die 'nieuwe monetaire interventies' zullen leiden tot een forse inkoop van staatsobligaties van eurolanden. Een dergelijke inkoopstrategie kan wel enkel gewaarborgd worden als de leiders van de eurozone erin slagen een eensgezind politiek beleid te voeren. In dat verband kwam er goed nieuws na de bijeenkomst tussen de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel. De grote twee van de eurozone hebben naar verluidt een 'compleet' akkoord bereikt over de regels waaraan de Europese landen zich in de toekomst zullen moeten houden.Beurzen hogerDe positieve ochtendsfeer bleef na het bekendmaken van het akkoord tussen Duitsland en Frankrijk tot sluitingstijd voortduren. De Bel20 op Euronext Brussel sloot de eerste handelsdag van de week af met een winst van bijna 2 procent tot 2.117 punten, terwijl de Eurostoxx50, die de Europese steraandelen groepeert, ruim 1 procent hoger noteerde. Winnaars van de dag in Brussel zijn de financials KBC, Dexia en Ageas, die met respectievelijk 12,94, 7,37 en 3 procent winst noteren. StaatsobligatiesOp de obligatiemarkten heerste maandag relatieve rust. Zowel de rente op Belgische, Portugese, Spaanse en Franse langetermijnobligaties daalde, terwijl de rente op Italiaans tienjarig staatspapier onder de 6 procent duikelde. Begin november klom de rente op het Italiaans staatspapier nog boven de kritieke grens van 7 procent tot 7,83 procent. TokioIn Tokio noteerde de beurs maandag een kleine winst. Ook daar rekenen beleggers erop dat de Europese leiders deze week met een doortastend voorstel komen om de schuldencrisis in de eurozone op te lossen. De Nikkei-sterindex klokte 0,6 procent hoger af op 8.695,98 punten. (Belga/BO)