Beleggers blijven belust op bedrijfsobligaties

© reuters
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Er werden dit jaar al 25 Belgische bedrijfsobligaties uitgegeven, een kwart meer dan vorig jaar. In hun zoektocht naar rendement tekenen beleggers gretig in.

“Het spaarboekje geeft niks, voor aandelen zijn de tijden nog niet rijp. Blijft over: bedrijfsobligaties.” Dat zegt Patrick Moermans van Degroof Corporate Finance, de zakenbankdivisie van Bank Degroof. De bank telde dit jaar al 25 obligatieuitgiftes door Belgische bedrijven, tegen 20 vorig jaar.

De beleggers lusten er nog steeds van pap van, maar kiezen wel voor langere looptijden, omwille van het extra rendement. “Vroeger gingen ze voor een looptijd van 5 jaar, nu eerder 6 tot 7 jaar,” zegt Moermans. “De rente op vijfjarige OLO’s, de referentie voor de risicovrije rente, zit vandaag op 1,1 procent. Vijfjarige bedrijfsobligaties van goeie kwaliteit, de zogenoemde investment grade, leveren 1,9 procent op. De rente op vijfjarig bedrijfspapier zonder investment grade zit op 3,5 procent, amper 130 basispunten hoger.”

Liefst 85 procent van de uitgiftes gebeurt zonder officiële rating. “Dat heeft niks te maken met de gezondheid van de boekhouding,” zegt Moermans. “Voor bekende Belgische bedrijven is een rating minder noodzakelijk als ze hun obligatie grotendeels op de Belgische markt plaatsten. In ruil eisen de beleggers wel een hogere coupon.”

Cash

Belgische bedrijven geven niet alleen graag obligaties uit, ze zijn ook erg actief op de fusie- en overnamemarkt. Bank Degroof telde dit jaar al 55 overnames van Belgische bedrijven door andere Belgische partijen, een stijging met 17 procent tegenover 2012. Onze populariteit in het buitenland zakte: het aantal overnames van Belgische bedrijven door buitenlandse partijen daalde met 19 procent, tot 102.

In heel Europa waren er 3820 transacties tijdens de eerste drie kwartalen van 2013, goed voor een totale waarde van 487,8 miljard dollar. Dat is een stijging van 4,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen het om 467,5 miljard dollar ging. “Opmerkelijk is hoe private-equityfondsen meer geld op tafel leggen dan bedrijven,” zegt Alexis Meeus, CEO van Degroof Corporate Finance. “Voor middelgrote deals vanaf 50 miljoen euro betalen fondsen 7 keer de EBITDA. Bedrijven betalen 6 keer de EBITDA.”

De sterkere betalingsbereidheid van de fondsen ligt aan de grote hoeveelheid cash die ze konden ophalen bij de institutionele beleggers, volgens Meeus. “Dat geld moeten de fondsen snel zien te investeren, omdat ze gebonden zijn aan deadlines. Maar goeie overnameprooien zijn schaars, en de concurrentie tussen geïnteresseerde partijen is hard. Bedrijven voeren een voorzichtigere overnamepolitiek, en stoppen hun geld liever in organische groei. Als ze al overnames doen, focussen ze op de opkomende landen, omwille van de snelle groei.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content