Op Euronext Brussel is de sterindex Bel20 maandag in de rode cijfers geopend. Net als elders in de wereld heerst er ongerustheid over de oplopende spanningen rond het Oekraïense schiereiland Krim. De vrees neemt toe dat de lokale problemen uitgroeien tot een conflict tussen Oost en West, zoals in de vorige eeuw tijdens de Koude Oorlog het geval was.

Na enkele minuten handel noteerde de Bel20-index maandagmorgen een verlies van 1,76 procent tot 3.042,31 punten. Negentien van de twintig aandelen stonden bij aanvang in het rood. Tegen de slotbel noteerde de sterindex -2,12 procent lager op 3.031 punten.

Bij de grote aandelen kreeg ThromboGenics een rake klap van 6,52 procent tot 20,00 euro. Ook bank-verzekeraar KBC keek tegen een aanzienlijk verlies aan van 4,96 procent tot 43,70 euro. Het concern verkocht zijn belang in de Russische bank Absolut nochtans al eind 2012 aan een groep lokale investeerders.

In Frankfurt opende de Dax-index meer dan 2,5 procent in het rood. Op het einde van de handelsdag is dat verlies opgelopen tot -3,44 procent. In Amsterdam en Parijs klokken de cijfers 2,6 procent in het rood.

De vrees van de belegger blijkt het grootst op de beursvloer van Moskou, waar de Micex-index maandagvoormiddag 10 procent lager noteerde en dat verlies uiteindelijk zag toenemen tot -12 procent. Eerder klokte de Nikkei-index op de beurs van Tokio af met een verlies van 1,3 procent.

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, deed maandag in het Europees Parlement een poging om de onrust over de situatie rond de Krim te milderen. Draghi zei dat de Europese economische afhankelijkheid van Oekraïne 'vrij beperkt' is, maar gaf toe dat het conflict mogelijk een breder 'geopolitiek risico' inhoudt. De economische impact voor de eurozone zou volgens de ECB-voorzitter relatief beperkt blijven.(Belga/BO)

Op Euronext Brussel is de sterindex Bel20 maandag in de rode cijfers geopend. Net als elders in de wereld heerst er ongerustheid over de oplopende spanningen rond het Oekraïense schiereiland Krim. De vrees neemt toe dat de lokale problemen uitgroeien tot een conflict tussen Oost en West, zoals in de vorige eeuw tijdens de Koude Oorlog het geval was.Na enkele minuten handel noteerde de Bel20-index maandagmorgen een verlies van 1,76 procent tot 3.042,31 punten. Negentien van de twintig aandelen stonden bij aanvang in het rood. Tegen de slotbel noteerde de sterindex -2,12 procent lager op 3.031 punten.Bij de grote aandelen kreeg ThromboGenics een rake klap van 6,52 procent tot 20,00 euro. Ook bank-verzekeraar KBC keek tegen een aanzienlijk verlies aan van 4,96 procent tot 43,70 euro. Het concern verkocht zijn belang in de Russische bank Absolut nochtans al eind 2012 aan een groep lokale investeerders. In Frankfurt opende de Dax-index meer dan 2,5 procent in het rood. Op het einde van de handelsdag is dat verlies opgelopen tot -3,44 procent. In Amsterdam en Parijs klokken de cijfers 2,6 procent in het rood.De vrees van de belegger blijkt het grootst op de beursvloer van Moskou, waar de Micex-index maandagvoormiddag 10 procent lager noteerde en dat verlies uiteindelijk zag toenemen tot -12 procent. Eerder klokte de Nikkei-index op de beurs van Tokio af met een verlies van 1,3 procent. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, deed maandag in het Europees Parlement een poging om de onrust over de situatie rond de Krim te milderen. Draghi zei dat de Europese economische afhankelijkheid van Oekraïne 'vrij beperkt' is, maar gaf toe dat het conflict mogelijk een breder 'geopolitiek risico' inhoudt. De economische impact voor de eurozone zou volgens de ECB-voorzitter relatief beperkt blijven.(Belga/BO)