Het begrotingstekort is in 2011 opgelopen tot 4 procent van het bbp (bruto binnenlands product) tegenover de 3,6 procent waarop het stabiliteitsprogramma is gebaseerd.

Het minder gunstige resultaat is volgens minister van Begroting Olivier Chastel (MR) vooral te wijten aan de vereffening van de Gemeentelijke Holding, een minder goede evolutie van de fiscale inkomsten en de nucleaire bijdrage van 250 miljoen die in 2011 nog niet op de rekening van de federale regering kwam. Bovendien had de eurocrisis een negatieve invloed op het begrotingsevenwicht.

Het begrotingstekort komt voor het grootste deel op rekening van de federale overheid (-3,4 procent). De deelstaten en lokale overheden zijn goed voor een tekort van 0,6 procent.

Groter tekort, minder groei

Terwijl het begrotingstekort groter is dan verwacht, worden de groeiprognoses voor de Belgische economie neerwaarts bijgesteld. Voor de opmaak van de begroting hield de federale regering nog rekening met 0,8 procent groei. Door de aanhoudende financiele crisis wordt dat cijfer teruggebracht tot 0,3 procent, liet minister Chastel eerder al weten.

Schuld

De Belgische staatsschuld is met 1,9 procent toegenomen tot 98,1 procent. De toenemende schuld zou in de eerste plaats een gevolg zijn van de overname van Dexia Bank België - na de ontmanteling van de Frans-Belgische bankengroep - en van de Europese steun aan noodlijdende eurolanden, aldus minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). (Belga/BO)

Het begrotingstekort is in 2011 opgelopen tot 4 procent van het bbp (bruto binnenlands product) tegenover de 3,6 procent waarop het stabiliteitsprogramma is gebaseerd.Het minder gunstige resultaat is volgens minister van Begroting Olivier Chastel (MR) vooral te wijten aan de vereffening van de Gemeentelijke Holding, een minder goede evolutie van de fiscale inkomsten en de nucleaire bijdrage van 250 miljoen die in 2011 nog niet op de rekening van de federale regering kwam. Bovendien had de eurocrisis een negatieve invloed op het begrotingsevenwicht.Het begrotingstekort komt voor het grootste deel op rekening van de federale overheid (-3,4 procent). De deelstaten en lokale overheden zijn goed voor een tekort van 0,6 procent.Groter tekort, minder groeiTerwijl het begrotingstekort groter is dan verwacht, worden de groeiprognoses voor de Belgische economie neerwaarts bijgesteld. Voor de opmaak van de begroting hield de federale regering nog rekening met 0,8 procent groei. Door de aanhoudende financiele crisis wordt dat cijfer teruggebracht tot 0,3 procent, liet minister Chastel eerder al weten.SchuldDe Belgische staatsschuld is met 1,9 procent toegenomen tot 98,1 procent. De toenemende schuld zou in de eerste plaats een gevolg zijn van de overname van Dexia Bank België - na de ontmanteling van de Frans-Belgische bankengroep - en van de Europese steun aan noodlijdende eurolanden, aldus minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). (Belga/BO)