In de volledige Europese Unie stijgt het bedrag van onbetaalde facturen dat onbetaald blijft en uiteindelijk resulteert in afgeschreven vorderingen, van 2,4 naar 2,6 procent.

Dat percentage stemt overeen met een recordbedrag van 300 miljard euro aan facturen die de Europese bedrijven als verloren beschouwen, luidt het in de European Payment Survey van Intrum Justitia. Ter vergelijking: dat bedrag stemt overeen met het begrotingstekort van Griekenland.

Slechts 52 procent van alle facturen in Europa wordt binnen de afgesproken betalingstermijn betaald. Daardoor krijgt driekwart van de Belgische bedrijven af te rekenen met een inkomstenverlies door late betalingen. De helft van de bedrijven zegt door die laattijdige betalingen liquiditeitsproblemen te kennen (tegen 40 procent in 2008).

Volgens de studie wijst het toenemend aantal wanbetalers op de nood aan een betere regelgeving die een beter betaalgedrag structureel stuurt. Guy Colpaert van Intrum Justitia België vindt bovendien dat er een duidelijke behoefte is aan zuurstof voor de bedrijven onder de vorm van beschikbaar krediet dat laagdrempelig toegankelijk is.

Intrum Justitia onderzocht het betalingsverkeer en ondernemersvertrouwen bij meer dan zesduizend bedrijven in Europa.

In de volledige Europese Unie stijgt het bedrag van onbetaalde facturen dat onbetaald blijft en uiteindelijk resulteert in afgeschreven vorderingen, van 2,4 naar 2,6 procent. Dat percentage stemt overeen met een recordbedrag van 300 miljard euro aan facturen die de Europese bedrijven als verloren beschouwen, luidt het in de European Payment Survey van Intrum Justitia. Ter vergelijking: dat bedrag stemt overeen met het begrotingstekort van Griekenland. Slechts 52 procent van alle facturen in Europa wordt binnen de afgesproken betalingstermijn betaald. Daardoor krijgt driekwart van de Belgische bedrijven af te rekenen met een inkomstenverlies door late betalingen. De helft van de bedrijven zegt door die laattijdige betalingen liquiditeitsproblemen te kennen (tegen 40 procent in 2008). Volgens de studie wijst het toenemend aantal wanbetalers op de nood aan een betere regelgeving die een beter betaalgedrag structureel stuurt. Guy Colpaert van Intrum Justitia België vindt bovendien dat er een duidelijke behoefte is aan zuurstof voor de bedrijven onder de vorm van beschikbaar krediet dat laagdrempelig toegankelijk is.Intrum Justitia onderzocht het betalingsverkeer en ondernemersvertrouwen bij meer dan zesduizend bedrijven in Europa.