Barosso deed dit voorstel eerder vandaag in de aanloop naar de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders later deze week. "Griekenland kan toegang krijgen tot een aanzienlijke hoeveelheid Europees geld van het cohesiebeleid. We zouden deze fondsen moeten richten op de domeinen die er het meest toe doen: concurrentiekracht en werkgelegenheid", zei Barroso.

Om vers geld gaat het niet, maar met een goede coördinatie en een versnelde vrijmaking van bestaande fondsen kan het geld de Griekse economie een duw in de rug geven, meent Barroso. Hij schat dat tot één miljard euro aan beschikbare fondsen ingezet kan worden op een manier die Griekenland ten goede komt.

Signaal van hoop

Het voorstel moet volgens Barroso een signaal van "hoop" naar de protesterende Grieken sturen. Griekenland is ten prooi aan een diepgaande recessie, die nog versterkt wordt door de besparingen die de regering moet doorvoeren in ruil voor financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Griekenland kreeg vorig jaar voor 110 miljard euro zachte leningen toegezegd om dringende financieringsnoden te dekken.

Barroso verdedigde dinsdag de goedkeuring van een tweede steunpakket waarover momenteel onderhandeld wordt. Net als andere Europese beleidsmakers vroeg Barroso de conservatieve oppositie in Griekenland om mee te werken aan een "nationale consensus" en het programma van besparingen te aanvaarden. "Er is geen alternatief, geen plan B. De Europese Unie en het IMF zullen geen ander programma steunen", waarschuwde hij. (Belga)

Barosso deed dit voorstel eerder vandaag in de aanloop naar de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders later deze week. "Griekenland kan toegang krijgen tot een aanzienlijke hoeveelheid Europees geld van het cohesiebeleid. We zouden deze fondsen moeten richten op de domeinen die er het meest toe doen: concurrentiekracht en werkgelegenheid", zei Barroso. Om vers geld gaat het niet, maar met een goede coördinatie en een versnelde vrijmaking van bestaande fondsen kan het geld de Griekse economie een duw in de rug geven, meent Barroso. Hij schat dat tot één miljard euro aan beschikbare fondsen ingezet kan worden op een manier die Griekenland ten goede komt. Signaal van hoop Het voorstel moet volgens Barroso een signaal van "hoop" naar de protesterende Grieken sturen. Griekenland is ten prooi aan een diepgaande recessie, die nog versterkt wordt door de besparingen die de regering moet doorvoeren in ruil voor financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Griekenland kreeg vorig jaar voor 110 miljard euro zachte leningen toegezegd om dringende financieringsnoden te dekken. Barroso verdedigde dinsdag de goedkeuring van een tweede steunpakket waarover momenteel onderhandeld wordt. Net als andere Europese beleidsmakers vroeg Barroso de conservatieve oppositie in Griekenland om mee te werken aan een "nationale consensus" en het programma van besparingen te aanvaarden. "Er is geen alternatief, geen plan B. De Europese Unie en het IMF zullen geen ander programma steunen", waarschuwde hij. (Belga)