Tijdens de eindejaarsperiode stapten opvallend veel klanten naar hun bank om hun kluis leeg te halen. Alleen al bij de grootbanken BNP Paribas Fortis, Dexia, ING en KBC werd in december de huur van 30.379 kluizen stopgezet, zo weet De Tijd.

Taks

De banken spreken van een opvallend hoog cijfer tijdens de laatste maand van het jaar. Allemaal zoeken ze de oorzaak bij de nieuwe taks op gedematerialiseerde effecten. Sinds 1 januari betalen spaarders en beleggers een taks van 1 procent op de reële waarde van de papieren aandelen, kasbons, obligaties en beleggingsfondsen die ze op een effectenrekening deponeren.

Uppercut

Volgend jaar stijgt die taks naar 2 procent. Daarmee krijgt de verhuur van kluizen een nieuwe uppercut te verwerken. De zwanenzang begon in 2008, toen er een einde kwam aan de

uitgifte van Belgische effecten aan toonder. Sindsdien verhuren de grootbanken een kwart tot een derde minder kluizen. (Belga/EE)

Tijdens de eindejaarsperiode stapten opvallend veel klanten naar hun bank om hun kluis leeg te halen. Alleen al bij de grootbanken BNP Paribas Fortis, Dexia, ING en KBC werd in december de huur van 30.379 kluizen stopgezet, zo weet De Tijd. Taks De banken spreken van een opvallend hoog cijfer tijdens de laatste maand van het jaar. Allemaal zoeken ze de oorzaak bij de nieuwe taks op gedematerialiseerde effecten. Sinds 1 januari betalen spaarders en beleggers een taks van 1 procent op de reële waarde van de papieren aandelen, kasbons, obligaties en beleggingsfondsen die ze op een effectenrekening deponeren. Uppercut Volgend jaar stijgt die taks naar 2 procent. Daarmee krijgt de verhuur van kluizen een nieuwe uppercut te verwerken. De zwanenzang begon in 2008, toen er een einde kwam aan de uitgifte van Belgische effecten aan toonder. Sindsdien verhuren de grootbanken een kwart tot een derde minder kluizen. (Belga/EE)