In totaal hebben de banken voor 501,9 miljard euro bij de ECB (Europese Centrale Bank) ondergebracht. Eind 2011 werd voor het eerst de kaap van 400 miljard euro gerond. De afgelopen weken ging het bedrag gestaag hoger richting 500 miljard.

Dat de banken dergelijke grote bedragen bij de ECB blijven stallen, wijst op het aanhoudend wantrouwen tussen de banken onderling. Banken verkiezen een zeer lage rente bij de centrale bank uit vrees voor verlies aan kapitaal als ze het onderling lenen tegen een hogere rente.

In een normaal functionerende markt lenen de banken hun overtollige middelen op het eind van de handelsdag aan elkaar uit. (BO/Belga)

In totaal hebben de banken voor 501,9 miljard euro bij de ECB (Europese Centrale Bank) ondergebracht. Eind 2011 werd voor het eerst de kaap van 400 miljard euro gerond. De afgelopen weken ging het bedrag gestaag hoger richting 500 miljard.Dat de banken dergelijke grote bedragen bij de ECB blijven stallen, wijst op het aanhoudend wantrouwen tussen de banken onderling. Banken verkiezen een zeer lage rente bij de centrale bank uit vrees voor verlies aan kapitaal als ze het onderling lenen tegen een hogere rente.In een normaal functionerende markt lenen de banken hun overtollige middelen op het eind van de handelsdag aan elkaar uit. (BO/Belga)