De renteverhoging komt er om de hoge inflatie te bekampen. Door de rente te verhogen, en dus lenen duurder te maken, proberen centrale banken de vraag te drukken. Het gaat al om de zesde renteverhoging op rij in het Verenigd Koninkrijk. De Britse rente staat nu opnieuw boven het peil van voor de coronacrisis, toen de rente werd verlaagd om de economie te ondersteunen. Analisten hadden een renteverhoging van 50 basispunten verwacht.

Mogelijk komen er de volgende maanden nog meer verhogingen aan, want de beleidsmakers van de Bank of England verklaarden donderdag "krachtig te zullen handelen indien nodig".

De inflatie staat er nu op 9,40 procent, het hoogste peil in veertig jaar. Vooral de prijzen van energie en voeding zijn fors gestegen. De Bank of England verwacht dat de inflatie nog verder zal pieken tot 13,3 procent in oktober.

Recessie

Tegelijk waarschuwt de Britse centrale bank voor een recessie die in het vierde kwartaal zou losbarsten en meer dan een jaar zou duren. Dat is de langste periode van economische krimp sinds de financiële crisis. Er wordt rekening gehouden met een krimp van de Britse economie met 2,1 procent en een inflatie die over heel 2023 hoog zal blijven.

Voor de Britten betekent dit de grootste daling van hun beschikbaar inkomen in ongeveer zestig jaar. Zelfs als rekening gehouden wordt met miljarden aan overheidssteunprogramma's voor de gezinnen, zouden ze nog 5 procent armer zijn tegen eind volgend jaar, klinkt het. De gemiddelde energierekening zou met 75 procent stijgen. Dat dreigt het Britse consumentenvertrouwen, dat in juni al op het laagste peil ooit stond, verder te ondermijnen.

Het pond verloor donderdag terrein na het rentebesluit en ook de rente op Britse langetermijnobligaties daalde, zelfs onder het peil van de tweejaarsrente.

De renteverhoging komt er om de hoge inflatie te bekampen. Door de rente te verhogen, en dus lenen duurder te maken, proberen centrale banken de vraag te drukken. Het gaat al om de zesde renteverhoging op rij in het Verenigd Koninkrijk. De Britse rente staat nu opnieuw boven het peil van voor de coronacrisis, toen de rente werd verlaagd om de economie te ondersteunen. Analisten hadden een renteverhoging van 50 basispunten verwacht. Mogelijk komen er de volgende maanden nog meer verhogingen aan, want de beleidsmakers van de Bank of England verklaarden donderdag "krachtig te zullen handelen indien nodig". De inflatie staat er nu op 9,40 procent, het hoogste peil in veertig jaar. Vooral de prijzen van energie en voeding zijn fors gestegen. De Bank of England verwacht dat de inflatie nog verder zal pieken tot 13,3 procent in oktober. Tegelijk waarschuwt de Britse centrale bank voor een recessie die in het vierde kwartaal zou losbarsten en meer dan een jaar zou duren. Dat is de langste periode van economische krimp sinds de financiële crisis. Er wordt rekening gehouden met een krimp van de Britse economie met 2,1 procent en een inflatie die over heel 2023 hoog zal blijven. Voor de Britten betekent dit de grootste daling van hun beschikbaar inkomen in ongeveer zestig jaar. Zelfs als rekening gehouden wordt met miljarden aan overheidssteunprogramma's voor de gezinnen, zouden ze nog 5 procent armer zijn tegen eind volgend jaar, klinkt het. De gemiddelde energierekening zou met 75 procent stijgen. Dat dreigt het Britse consumentenvertrouwen, dat in juni al op het laagste peil ooit stond, verder te ondermijnen. Het pond verloor donderdag terrein na het rentebesluit en ook de rente op Britse langetermijnobligaties daalde, zelfs onder het peil van de tweejaarsrente.