Dat de rente onveranderd op 0,5 procent blijft komt niet als een verrassing, hoewel er binnen het bestuur van de centrale bank al een tijd verdeeldheid heerst over het te volgen monetaire beleid.

Uit de notulen van de centrale bank van 20 april bleek namelijk dat het comité drie dissidenten telt. Andrew Sentance, Martin Weale en Spencer Dale pleitten toen respectievelijk voor een renteverhoging van 50 basispunten (enkel Sentance) en 25 basispunten.

Uiteindelijk blijkt een meerderheid - net als gouverneur Mervyn King - binnen het negen leden tellende comité vast te houden aan een lage rente zolang de economie niet voldoende herstelt.

De Britse economie groeide in het eerste kwartaal 2011 met 'slechts' 0,5 procent, terwijl de inflatie met 4 procent tweemaal zo hoog ligt als het streefdoel van de centrale bank.

Behalve een lage rente wordt ook het stimulusprogramma in stand gehouden. De stimulus bestaat erin via het aankopen van obligaties 200 miljard pond in de economie te pompen.

Donderdagnamiddag komt ook de Europese centrale bank (ECB) met haar rentebesluit. Verwacht wordt dat de ECB de rente handhaaft op 1,25 procent.

Dat de rente onveranderd op 0,5 procent blijft komt niet als een verrassing, hoewel er binnen het bestuur van de centrale bank al een tijd verdeeldheid heerst over het te volgen monetaire beleid. Uit de notulen van de centrale bank van 20 april bleek namelijk dat het comité drie dissidenten telt. Andrew Sentance, Martin Weale en Spencer Dale pleitten toen respectievelijk voor een renteverhoging van 50 basispunten (enkel Sentance) en 25 basispunten. Uiteindelijk blijkt een meerderheid - net als gouverneur Mervyn King - binnen het negen leden tellende comité vast te houden aan een lage rente zolang de economie niet voldoende herstelt. De Britse economie groeide in het eerste kwartaal 2011 met 'slechts' 0,5 procent, terwijl de inflatie met 4 procent tweemaal zo hoog ligt als het streefdoel van de centrale bank.Behalve een lage rente wordt ook het stimulusprogramma in stand gehouden. De stimulus bestaat erin via het aankopen van obligaties 200 miljard pond in de economie te pompen.Donderdagnamiddag komt ook de Europese centrale bank (ECB) met haar rentebesluit. Verwacht wordt dat de ECB de rente handhaaft op 1,25 procent.