De rente in het Verenigd Koninkrijk blijft tot nader order op het historisch lage peil van 0,25 procent. Dat heeft de Britse centrale bank donderdag bepaald bij zijn beleidsvergadering.

Ook nam de Bank of England (BoE) geen extra stimuleringsmaatregelen. In augustus kwam de bank nog met een renteverlaging om de economische gevolgen van de brexit op te vangen. Toen werd eveneens gemeld dat miljarden worden besteed om de economie te ondersteunen.

Een nieuwe renteverlaging lijkt er de komende tijd niet in te zitten en werd voor dit jaar zelfs uitgesloten. De centrale bank wees daarbij op de toenemende inflatie, die door de sterke daling van het pond sterker oploopt dan verwacht.

De verzwakking van de munt sinds de Britse keuze om de EU te verlaten maakt importgoederen duurder en stuwt daarmee de inflatie. De inflatie loopt naar verwachting begin volgend jaar op tot boven het door de BoE nagestreefde peil van 2 procent, en daalt volgens de huidige prognoses de komende jaren niet onder de grens. De geldontwaarding komt eind 2019 naar verwachting uit op 2,5 procent. In een toelichting laat de Britse centrale bank optekenen dat er grenzen zijn aan de mate waarin de hoge inflatie kan worden getolereerd. Daardoor hoort ook een renteverhoging de komende tijd weer tot de opties.

Overigens waarschuwde de Britse centrale bank in augustus dat de economie zou slabakken als gevolg van de brexit, maar dat blijkt - voorlopig althans - niet het geval. Voor volgend wordt nu gemikt op een toename van het bbp met 1,4 procent. (Belga/BO)

De rente in het Verenigd Koninkrijk blijft tot nader order op het historisch lage peil van 0,25 procent. Dat heeft de Britse centrale bank donderdag bepaald bij zijn beleidsvergadering. Ook nam de Bank of England (BoE) geen extra stimuleringsmaatregelen. In augustus kwam de bank nog met een renteverlaging om de economische gevolgen van de brexit op te vangen. Toen werd eveneens gemeld dat miljarden worden besteed om de economie te ondersteunen. Een nieuwe renteverlaging lijkt er de komende tijd niet in te zitten en werd voor dit jaar zelfs uitgesloten. De centrale bank wees daarbij op de toenemende inflatie, die door de sterke daling van het pond sterker oploopt dan verwacht. De verzwakking van de munt sinds de Britse keuze om de EU te verlaten maakt importgoederen duurder en stuwt daarmee de inflatie. De inflatie loopt naar verwachting begin volgend jaar op tot boven het door de BoE nagestreefde peil van 2 procent, en daalt volgens de huidige prognoses de komende jaren niet onder de grens. De geldontwaarding komt eind 2019 naar verwachting uit op 2,5 procent. In een toelichting laat de Britse centrale bank optekenen dat er grenzen zijn aan de mate waarin de hoge inflatie kan worden getolereerd. Daardoor hoort ook een renteverhoging de komende tijd weer tot de opties.Overigens waarschuwde de Britse centrale bank in augustus dat de economie zou slabakken als gevolg van de brexit, maar dat blijkt - voorlopig althans - niet het geval. Voor volgend wordt nu gemikt op een toename van het bbp met 1,4 procent. (Belga/BO)