Bank Degroof wijt aanwezigheid in Panama Papers aan overname Luxemburgse bank

© Belga

Dat Bank Degroof een heel aantal keren opduikt in de Panama Papers, heeft volgens de top van de bank vooral te maken met de overname van Banque Nagelmackers in 2005.

De betrokken offshoreconstructies zijn meteen afgesloten of in de jaren nadien opgedoekt. De laatste dateren van 2008 of 2009, klonk het in de bijzondere Kamercommissie die Panama Papers onderzoekt.

In totaal duikt Degroof 72 keer op in de Panama Papers, de gigantische berg gelekte gegevens over fiscale constructies opgezet via het kantoor Mossack Fonseca. De bank vond zelf echter slechts 52 dossiers.

Banque Nagelmackers

De betrokken structuren zijn destijds opgezet door Banque Nagelmackers, verklaarde chief risk officer Gilles Firmin van Degroof/Petercam in de Kamer. Nadat Nagelmackers in 2005 werd overgenomen, is een heel aantal van die vennootschappen volgens hem meteen stopgezet. De rest volgde in 2008 of 2009.

Eenzelfde geluid klonk over het Luxemburgse advieskantoor Fidalux, dat tot 2004 deel was van Bank Degroof in Luxemburg. “Sinds 2004 heeft Bank Degroof geen enkele link meer met Fidalux”, aldus Firmin. En ook voordien was het slechts minderheidsaandeelhouder. Van de 23 Fidalux-dossiers blijven er volgens Firmin nog twee over, maar die zouden geen problemen stellen op fiscaal vlak.

Alexander O.

Topman Philippe Masset bevestigde dat er nog offshore-rekeningen voorkomen in de boeken van Degroof/Petercam. “Maar die zijn allemaal onderzocht en stellen geen problemen”, verzekerde hij.

En het verhaal van Alexander O.? Die medewerker van Bank Degroof zou ook nadat hij in 2009 aan de slag ging bij Degroof offshores zijn blijven aanbieden aan cliënten. Risk officer Firmin sprak van een “accident de parcours” en vroeg de parlementsleden om “geen amalgaam te maken tussen sommige zaken die opduiken en het algemene beleid van de bank”.

Aangezien het kantoor van O. in Zwitserland intussen werd afgestoten, heeft Degroof/Petercam volgens Firmin geen toegang meer tot de gegevens. “Maar dat hij nogal intensief gebruik maakte van een hotmail-adres doet ons toch vermoeden dat het niet gecoördineerd was met de directie.” (Belga/NS)

Partner Content