Bancontact-alternatief PayFair is operationeel

© belga

Bancontact/Mister Cash zal uitdoven. Dat is het logische gevolg van de opties die de grote Belgische banken nu nemen voor hun debetkaarten. Het prille Brussels-Europese kaartschema PayFair hoopt van die situatie te profiteren.

Eind 2010 zouden de Bancontact/Mister Cash-kaarten overal in Europa bruikbaar moeten zijn. Dat eisen tenminste de plannen van het bankenplatform European Payments Council voor de Single Euro Payments Area (SEPA).

Maar zoals bekend beantwoordt het Bancontact/Mister Cash kaartschema niet aan de SEPA-normen en er is weinig animo om in de aanpassing te investeren. “Niemand zal vandaag openlijk zeggen dat ze BC/MC laten vallen, maar het gaat toch de facto gebeuren. Ik verwacht binnen 2 tot 3 jaar, ergens tegen 2012-2013,” zegt Robert Wastyn, business director financial services bij adviesbedrijf 4Psquare.

Juridisch is het Bancontact/Mister Cash kaartschema in handen van de Brand and License Company, die zelf eigendom is van BNP Paribas Fortis, ING, Axa, Dexia en KBC. Cruciaal in het debat is dat de operationele kosten van een kaartschema variëren met het aantal uitgegeven kaarten en het aantal uitgevoerde transacties. Hoe meer transacties, hoe elke transactie wordt. Operationeel tenminste.

Als een Belgische grootbank Bancontact/Mister Cash laat vallen of zelfs maar een andere debetkaart erbij neemt, wordt Bancontact/Mister Cash relatief duurder voor de overigen. Dat is precies het scenario dat zich nu voltrekt.

KBC gaat voor Maestro KBC heeft “een tijdje geleden” voor Maestro gekozen als SEPA-conforme debetkaart, meldt Virginie Lauwers van de KBC-persdienst. Ze benadrukt wel dat “contracten op regelmatige basis worden geëvalueerd en dat de keuze voor de ene of andere aanbieder op termijn voor wijzigingen vatbaar blijft”. Bij BNP Paribas Fortis ligt het dossier officieel nog altijd “ter analyse”. Maar in Frankrijk hanteert BNP Paribas een gesegmenteerde aanpak, met Visa-producten, Carte Bleu, eigen kaarten en in veel mindere mate MasterCard-producten voor verschillende klantensegmenten. Dat doet vermoeden dat het onbevestigde gerucht dat BNP Paribas Fortis in België meerdere kaarten zal ondersteunen correct is. BNP Paribas Fortis zou in België de debetkaarten V PAY van Visa en Maestro van MasterCard aanbieden aan verschillende types klanten. Naar eigen zeggen heeft BNP Paribas Fortis 3,56 miljoen debetkaarten uitstaan. Fortis had zich al in 2007 geëngageerd om de V PAY betaalkaart van Visa uit te geven, zo blijkt uit de lijst met ‘commitments’ die Visa toen zelf publiceerde. KBC stond toen echter ook op die lijst.

Dexia noemt het “te vroeg voor een beslissing”. ING, met 2,7 miljoen klanten, zegt dat er nog geen beslissing is genomen over wat ze met Bancontact/Mister Cash gaan doen. “Het ligt nog ter studie”, heet het daar. Maar in zijn thuisbasis Nederland heeft ING als gevolg van het Convenant Betalingsverkeer het Nederlandse equivalent van Bancontact/Mister Cash laten vallen en gekozen voor Maestro. Zou ING dan in België op termijn nog een apart schema ondersteunen?, vraagt betaalmiddelenspecialist Leo Van Hove, professor economie aan de VUB, zich af.

Het valt trouwens op dat de grootbanken op hun websites vrijwel nergens meer spreken over Bancontact/Mister Cash – wel over Maestro.

Payfair, de Belgische Europeaan Ondertussen is Bancontact/Mister Cash wel nog altijd een drempel tegen buitenlandse banken die hier zichtrekeningen willen verkopen en een pion in het partijtje onderlinge armworstelen tussen de banken, de retailers en Visa en MasterCard.
Zolang BC/MC een geloofwaardig alternatief is, staan de banken sterk als ze met Visa en MasterCard onderhandelen. Als het aan Dominique Buysschaert, de gewezen secretaris-generaal van Carrefour België ligt, kan het Brusselse PayFair daarna die rol van drukkingsmiddel overnemen. PayFair is een kaartschema met steun bij de retailers en gefinancierd door de Nederlandse kapitaalverschaffer Janivo. Tegen eind dit jaar zal deze nieuwkomer technisch op vrijwel alle Belgische betaalterminals kunnen worden gebruikt. Het nieuwe schema is operationeel en SEPA-conform. PayFair draait momenteel in een beperkte test in een vijftal Colruyt-winkels en heeft ook in Duitsland al voet aan de grond langs de kant van de handelaren.

Niet zonder de banken
Commercieel liggen de zaken moeilijker. Oprichter en chief executive officer Dominique Buysschaert heeft nog altijd geen bank gevonden die de PayFair-kaart wil uitgeven. “Wil PayFair een echte debetkaart zijn, dan moet ze op een of andere manier gelinkt zijn aan de bankrekening van de kaarthouder. Daar hebben de banken controle over”, zegt Leo Van Hove. Volgens marketingdirecteur Pierre Orban van PayFair is zijn bedrijf “in meer gedetailleerde gesprekken met een bank”.

Waarschijnlijk komt er nu een overgangsperiode waarin Bancontact/Mister Cash net als vroeger op de betaalkaarten zal staan voor gebruik in het binnenland, gecombineerd met V Pay en Maestro voor het buitenland. V Pay en Maestro zullen echter ook in het binnenland kunnen worden gebruikt, zoals nu bij een aantal handelaren al voor Maestro het geval is. Als V Pay en Maestro concurrentiële voorwaarden bieden, kan het aandeel van Bancontact/Mister Cash op die manier geleidelijk teruglopen. PayFair hoopt uiteindelijk Bancontact/Mister Cash te kunnen verdringen en het alternatieve betaalschema te worden op de kaarten – of de mobieltjes.

Resultaten in mei Intussen onderhandelen de banken en de retailers onder het wakende oog van minister van Economie Vincent Van Quickenborne over een strategie om tegen 2014 het aantal elektronische betalingen te verdubbelen. Die onderhandelingen zouden volgens het kabinet in mei resultaat moeten opleveren. De vooropgestelde deadline van 31 december 2010, waartegen volgens het European Payment Council de Europese betaalkaarten SEPA-conform moesten zijn, is intussen zo goed als begraven – niet alleen in België.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content