Artsen en ziekenfondsen hebben dan toch een compromis gesloten over het verbod op ereloonsupplementen.

Die zijn vanaf nu verboden in tweepersoonskamers, behalve bij dagopnames. De artsen kunnen daardoor naar verluidt nog 25 miljoen euro supplementen behouden.

De jongste weken had het specialistensyndicaat BVAS van dokter Marc Moens gedreigd het overleg op te blazen als het verbod niet werd versoepeld. De uitbreiding van de derdebetalersregeling, waartegen BVAS ook protesteerde, wordt uitgesteld tot 2015.

Het akkoord bevat wel nog een aantal werkpunten. Zo is de indexering van tarieven nog niet vastgelegd. Over de tarieven voor een doktersbezoek komt wellicht voor 1 februari een definitief akkoord uit de bus.

Budgettair is er wel al een kader afgesproken om artsen ertoe aan te zetten ook de officiële tarieven te hanteren. Daarbij zou 2,6 miljoen extra beschikbaar zijn om huisartsen aan te moedigen zich te conventioneren, voor specialisten zou het gaan om 4 tot 7 miljoen.

Artsen en ziekenfondsen hebben dan toch een compromis gesloten over het verbod op ereloonsupplementen.Die zijn vanaf nu verboden in tweepersoonskamers, behalve bij dagopnames. De artsen kunnen daardoor naar verluidt nog 25 miljoen euro supplementen behouden. De jongste weken had het specialistensyndicaat BVAS van dokter Marc Moens gedreigd het overleg op te blazen als het verbod niet werd versoepeld. De uitbreiding van de derdebetalersregeling, waartegen BVAS ook protesteerde, wordt uitgesteld tot 2015. Het akkoord bevat wel nog een aantal werkpunten. Zo is de indexering van tarieven nog niet vastgelegd. Over de tarieven voor een doktersbezoek komt wellicht voor 1 februari een definitief akkoord uit de bus. Budgettair is er wel al een kader afgesproken om artsen ertoe aan te zetten ook de officiële tarieven te hanteren. Daarbij zou 2,6 miljoen extra beschikbaar zijn om huisartsen aan te moedigen zich te conventioneren, voor specialisten zou het gaan om 4 tot 7 miljoen.