Economen gepolst door het persagentschap Reuters hielden voor het derde kwartaal rekening met een beperktere groei van 2 procent.

In het tweede kwartaal nam het bruto binnenlands product (bbp) an de Verenigde Staten al met 2,5 procent toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De beter dan verwachte groei werd in het derde kwartaal vooral gestimuleerd door de sterkste toename van de bedrijfsvoorraden in meer dan een jaar. De consumentenbestedingen stegen met slechts 1,5 procent, de zwakste toename sinds 2011. Wat de consumenten besteden, stemt overeen met 70 procent van het bbp van de grootste economie ter wereld.

Hoewel de bedrijfsinvesteringen in apparatuur de economische ontwikkeling in het derde kwartaal hebben afgeremd, gebeurde precies het omgekeerde vanuit de vastgoedmarkt.

Het rapport over het derde kwartaal was aanvankelijk gepland op 30 oktober, maar door de tijdelijke shutdown van de Amerikaanse overheid moest de publicatie ervan worden uitgesteld. (ANP/BO)

Economen gepolst door het persagentschap Reuters hielden voor het derde kwartaal rekening met een beperktere groei van 2 procent. In het tweede kwartaal nam het bruto binnenlands product (bbp) an de Verenigde Staten al met 2,5 procent toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De beter dan verwachte groei werd in het derde kwartaal vooral gestimuleerd door de sterkste toename van de bedrijfsvoorraden in meer dan een jaar. De consumentenbestedingen stegen met slechts 1,5 procent, de zwakste toename sinds 2011. Wat de consumenten besteden, stemt overeen met 70 procent van het bbp van de grootste economie ter wereld. Hoewel de bedrijfsinvesteringen in apparatuur de economische ontwikkeling in het derde kwartaal hebben afgeremd, gebeurde precies het omgekeerde vanuit de vastgoedmarkt. Het rapport over het derde kwartaal was aanvankelijk gepland op 30 oktober, maar door de tijdelijke shutdown van de Amerikaanse overheid moest de publicatie ervan worden uitgesteld. (ANP/BO)