Amerikaanse beleggers hebben in amper een week tijd bijna 10 miljard dollar weggehaald uit aandelen- en obligatiefondsen die beleggen in opkomende markten. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeker EPFR.

Tussen 22 en 29 januari zagen Amerikaanse aandelenfondsen die beleggen in opkomende markten 6,3 miljard dollar (4,7 miljard euro) wegvloeien, de grootste uitstroom in meer dan 2,5 jaar. Het is al voor de 14e week op rij dat beleggers hun geld weghalen uit dergelijke 'emerging market equity funds' - dat is de langste opeenvolgende periode sinds 2002.

Na amper een maand bedraagt de totale uitstroom in 2014 al 12,2 miljard dollar. Ter vergelijking: in heel 2013 was dat 15 miljard dollar.

Voor de obligatiefondsen bedroeg het verlies de voorbije week 2,7 miljard dollar. Dat brengt de totale uitstroom tot hiertoe in 2014 op 4,6 miljard dollar. Vorig jaar was dat in totaal 14,3 miljard dollar.

De financiële markten van verschillende opkomende economieën (de zogenaamde groeilanden) staan onder druk omdat beleggers hen de rug toekeren. De reden daarvoor is een combinatie van factoren. De voorbije week verhoogden de centrale banken van Turkije en India hun rente om de schade te beperken. (KVDA)

Amerikaanse beleggers hebben in amper een week tijd bijna 10 miljard dollar weggehaald uit aandelen- en obligatiefondsen die beleggen in opkomende markten. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeker EPFR. Tussen 22 en 29 januari zagen Amerikaanse aandelenfondsen die beleggen in opkomende markten 6,3 miljard dollar (4,7 miljard euro) wegvloeien, de grootste uitstroom in meer dan 2,5 jaar. Het is al voor de 14e week op rij dat beleggers hun geld weghalen uit dergelijke 'emerging market equity funds' - dat is de langste opeenvolgende periode sinds 2002. Na amper een maand bedraagt de totale uitstroom in 2014 al 12,2 miljard dollar. Ter vergelijking: in heel 2013 was dat 15 miljard dollar. Voor de obligatiefondsen bedroeg het verlies de voorbije week 2,7 miljard dollar. Dat brengt de totale uitstroom tot hiertoe in 2014 op 4,6 miljard dollar. Vorig jaar was dat in totaal 14,3 miljard dollar. De financiële markten van verschillende opkomende economieën (de zogenaamde groeilanden) staan onder druk omdat beleggers hen de rug toekeren. De reden daarvoor is een combinatie van factoren. De voorbije week verhoogden de centrale banken van Turkije en India hun rente om de schade te beperken. (KVDA)