Veronique Goossens

Als u een autolening afsluit, zal er voortaan een alarm afgaan.

Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Of KBC-topman Johan Thijs er zijn slaap voor laat, durf ik te betwijfelen, maar hij vindt het onaangenaam dat bankiers nog regelmatig als oplichters worden bestempeld. Hij oordeelt dat er nu ook eens een positief verhaal moet worden verteld over zijn bank.

De vermaledijde CDO-portefeuille werd ontmanteld. De staatssteun is nagenoeg terugbetaald. De risico’s worden voortaan geschuwd. En de focus ligt nu op het klassieke bankieren, waarbij het spaargeld van de Belgen wordt getransformeerd in leningen. Dat leningen te duur zijn en spaarboekjes te weinig opbrengen vindt Johan Thijs larie en apekool.

Hij trof zijn bank aan met een verlies op de portefeuille van de hypothecaire kredieten. “Dat kan toch niet de bedoeling zijn.” Dus maakte Thijs deze leningen duurder en bijgevolg rendabel. “Een spaarder wil uiteraard zijn geld terug, liefst met rente. Maar intussen lenen wij dat geld uit. Stel, u sluit een lening af tegen een vaste rentevoet van 3 procent. Als de rente op een spaarboekje tijdens de looptijd van die lening evolueert naar 4 procent dan hebben we een probleem. Wij dekken ons daar dus tegen in. De kost om dat te doen moet kleiner zijn dan de opbrengst die we op die lening halen. Want anders kunnen wij onze boeken dichtklappen,” legt de bankier uit.

Banken moeten winst maken om hun eigen vermogen te versterken. Want een volgende financiële crisis loert om de hoek. Enkele maanden geleden heeft Johan Thijs hiervoor gewaarschuwd en een week later kwam de stalen IMF-topvrouw Christine Lagarde met dezelfde boodschap. Winst maken is vandaag echter knap lastig want de rente is extreem laag en de economische groei valt tegen. Johan Thijs is daar ongerust over, maar blijft niet bij de pakken zitten. Als voormalige verzekeraar wil hij iedere klant van zijn bank zoveel mogelijk verzekeringen laten afsluiten. Zware investeringen in big data en het informaticasysteem moeten hem daarbij helpen. Als u een autolening afsluit zal er bij verzekeringen voortaan een alarm afgaan en kunt u er donder op zeggen dat u een telefoontje krijgt om ook een autoverzekering te nemen. Vroeger zaten al die diensten apart.

U wilt uw spaargeld wat meer laten opbrengen? Geen nood, KBC heeft uitsluitend eigen beleggingsfondsen en de commissies stromen binnen. Voortaan zal KBC de nood voor zo’n product sneller kennen dan uzelf.

U bent een actieve belegger? Vroeger stonden specialisten in het bankkantoor u met raad en daad bij, maar nu wordt het internetplatform Bolero agressief in de markt gezet. En hoe meer transacties hoe liever, want iedere keer rinkelt de kassa. Kortom, KBC wil van de wieg tot aan de dood uw partner zijn. In de toekomst gebeurt dat meer via apps dan via fysiek contact met uw bankbediende. De digitalisering van de economie zal niet aan deze bank voorbijgaan, integendeel. Met zijn neus voor toekomstmuziek wordt de bank-verzekeraar niet graag herinnerd aan de tijd waarin de reus participeerde aan een dolgedraaide financiële wereld. Misschien wordt het dan ook tijd om bepaalde uitspraken achterwege te laten.

“De staatsteun aan KBC was de beste investering van overheden in de afgelopen 25 jaar. We hebben 7 miljard steun gekregen en op het einde van de rit zullen we 13 miljard terugbetaald hebben.” Dat daar ook een vergoeding bij zat voor de staatswaarborg op een CDO-portefeuille van 22,5 miljard wordt dan voor het gemak even terzijde gelaten. Als je rekent dat onze overheidsschuld ten gevolge van de financiële crisis en de economische crisis die daarop volgde met zowat 100 miljard is gestegen (dat is een toename van ruim 30 procent ten opzichte van 2007), dan voelt die uitspraak nogal wrang aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content