Consumentenorganisatie Test-Aankoop reageert woedend op de aankondiging van Michel Vermaercke, de topman van Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector. Hij zei dat de banken nieuwe inkomsten zoeken vanwege de zwakke winstmarges, de stijgende regelgevende kosten en de bankentaks.

"We betalen met zijn allen al voor de redding van de banken en dat zal nog lange tijd duren. Als de banken dan ook nog eens de bankentaks doorrekenen aan de consumenten, dan laat je de mensen twee tot drie keer betalen", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.

Oorlog

"Dit is een slag in het gezicht van de consumenten. Als de banken oorlog willen, dan kunnen ze die krijgen. We mogen dit niet laten gebeuren." Test-Aankoop raadt aan de verschillende banken te vergelijken en indien nodig, van bank te veranderen.

Minister Vande Lanotte wil gesprek met banksector

Kersvers minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte (SP.A) wil volgende week met de banksector rond de tafel zitten naar aanleiding van de door Febelfin-topman Michel Vermaercke aangekondigde verhoogde tarieven.

De SP.A-vicepremier vindt het normaal dat de banken onderzoeken hoe ze hun marges kunnen optrekken om opnieuw gezond te worden - en zo

te vermijden dat de overheid hen opnieuw moet redden - maar blinde maatregelen kunnen volgens hem niet. Vande Lanotte viseert vooral het duurdere woningkrediet.

Vooral jonge mensen getroffen

"Het hypothecair krediet treft vooral jonge mensen, die door het optrekken van de rentevoeten zich geen woning meer zouden kunnen aanschaffen", aldus nog Johan Vande Lanotte.

De minister zegt dat hij nu nog zijn kabinet aan het samenstellen is. Maar volgende week wil hij een gesprek met de sector. "De banken

mogen het niet onmogelijk maken dat jonge mensen zich een woning aanschaffen", zo herhaalt hij wat hij eerder op de ochtend op Studio Brussel verklaarde. (SD)

Consumentenorganisatie Test-Aankoop reageert woedend op de aankondiging van Michel Vermaercke, de topman van Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector. Hij zei dat de banken nieuwe inkomsten zoeken vanwege de zwakke winstmarges, de stijgende regelgevende kosten en de bankentaks."We betalen met zijn allen al voor de redding van de banken en dat zal nog lange tijd duren. Als de banken dan ook nog eens de bankentaks doorrekenen aan de consumenten, dan laat je de mensen twee tot drie keer betalen", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.Oorlog"Dit is een slag in het gezicht van de consumenten. Als de banken oorlog willen, dan kunnen ze die krijgen. We mogen dit niet laten gebeuren." Test-Aankoop raadt aan de verschillende banken te vergelijken en indien nodig, van bank te veranderen.Minister Vande Lanotte wil gesprek met banksectorKersvers minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte (SP.A) wil volgende week met de banksector rond de tafel zitten naar aanleiding van de door Febelfin-topman Michel Vermaercke aangekondigde verhoogde tarieven. De SP.A-vicepremier vindt het normaal dat de banken onderzoeken hoe ze hun marges kunnen optrekken om opnieuw gezond te worden - en zo te vermijden dat de overheid hen opnieuw moet redden - maar blinde maatregelen kunnen volgens hem niet. Vande Lanotte viseert vooral het duurdere woningkrediet.Vooral jonge mensen getroffen"Het hypothecair krediet treft vooral jonge mensen, die door het optrekken van de rentevoeten zich geen woning meer zouden kunnen aanschaffen", aldus nog Johan Vande Lanotte.De minister zegt dat hij nu nog zijn kabinet aan het samenstellen is. Maar volgende week wil hij een gesprek met de sector. "De banken mogen het niet onmogelijk maken dat jonge mensen zich een woning aanschaffen", zo herhaalt hij wat hij eerder op de ochtend op Studio Brussel verklaarde. (SD)