In september was de inflatie in de eurozone nog gedaald tot 0,3 procent op jaarbasis. Dat was toen het laagste peil sinds oktober 2009.

De positieve impact op het inflatiecijfer kwam van de diensten (1,2 procent tegenover 1,1 procent in september), gevolgd door voeding, gealcoholiseerde dranken en tabak (0,5 procent tegenover 0,3 procent).

Eurostat
© Eurostat

De negatieve impact van energie op de inflatie minderde van -2,3 procent in september tot -1,8 procent in oktober.

Ondanks de lichte toename in oktober blijft de inflatie ver onder de - net geen - 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) als streefdoel hanteert.

"De inflatie klokt zeker niet voor het vierde kwartaal van volgend jaar af op 1 procent," aldus Martin van Vliet, senior econoom bij ING Groep NV in Amsterdam in een reactie aan het persagentschap Bloomberg. "Met een economie die te wensen overlaat, blijft de ECB allicht onder druk om meer te doen om de inflatie in de richting van het gewenste peil te krijgen," voegt hij eraan toe. (BO)

Evolutie inflatie eurozone

oktober 2013: 0,7 procent

mei 2014: 0,5 procent

juni 2014: 0,5 procent

juli 2014: 0,4 procent

augustus 2014: 0,4 procent

september 2014: 0,3 procent

oktober 2014: 0,4 procent

In september was de inflatie in de eurozone nog gedaald tot 0,3 procent op jaarbasis. Dat was toen het laagste peil sinds oktober 2009.De positieve impact op het inflatiecijfer kwam van de diensten (1,2 procent tegenover 1,1 procent in september), gevolgd door voeding, gealcoholiseerde dranken en tabak (0,5 procent tegenover 0,3 procent).De negatieve impact van energie op de inflatie minderde van -2,3 procent in september tot -1,8 procent in oktober. Ondanks de lichte toename in oktober blijft de inflatie ver onder de - net geen - 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) als streefdoel hanteert."De inflatie klokt zeker niet voor het vierde kwartaal van volgend jaar af op 1 procent," aldus Martin van Vliet, senior econoom bij ING Groep NV in Amsterdam in een reactie aan het persagentschap Bloomberg. "Met een economie die te wensen overlaat, blijft de ECB allicht onder druk om meer te doen om de inflatie in de richting van het gewenste peil te krijgen," voegt hij eraan toe. (BO)