Ageas heeft woensdagochtend voorbeurs een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aangekondigd. De verzekeringsholding gaat voor 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Voor analisten is dit een teken van vertrouwen dat Ageas de juridische claims aankan. Het resultaat uit de verzekeringsactiviteiten in de eerste jaarhelft is bovendien beter dan verwacht.

Resultaat verzekeringen boven verwachtingen

Dinsdag had de advocaat van FortisEffect, Adriaan de Gier, nog met een nieuwe rechtszaak gedreigd - tegen de bestuurders - als Ageas zijn cash zou uitkeren aan de aandeelhouders. Volgens de Gier komt die cash de gedupeerde Fortis-beleggers toe.

De raad van bestuur van Ageas is echter niet onder de indruk en stelt een nieuw inkoopprogramma van 250 miljoen euro voor. Het vorige inkoopprogramma van 200 miljoen euro was op 1 augustus afgerond.

Verder heeft Ageas zijn Britse dochter Ageas Protect verkocht aan AIG voor omgerekend 228 miljoen euro. Ageas Protect is een levensverzekeraar, de focus van Ageas in het VK ligt op niet-levensverzekeringen zoals autoverzekeringen. De transactie zou eind dit jaar rond moeten zijn.

De nettowinst uit de levensverzekeringsactiviteit komt in de eerste jaarhelft uit op 285 miljoen euro (tegenover 201 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar) en uit de niet-levensverzekeringsactiviteit op 55 miljoen euro (128 miljoen euro). Het inkomen uit de schadeverzekeringen had te lijden onder de hagelstormen in België en overstromingen in het VK, maar analisten hielden hier al rekening mee. Het resultaat uit de verzekeringen ligt boven de verwachtingen van de analisten.

Meerwaarde obligatieportefeuille

De erfenisportefeuille weegt zwaarder door dan in dezelfde periode vorig jaar, onder meer door een provisie van 130 miljoen euro voor de veroordeling van Ageas tot de betaling van een schadevergoeding aan gedupeerde Fortis-beleggers in Amsterdam. De totale erfenisportefeuille doet de groepswinst verschrompelen tot 31 miljoen euro, tegenover 472 miljoen euro over de eerste helft van 2013.

Het eigen vermogen van Ageas steeg van 37,65 euro eind 2013 tot 41,11 euro per aandeel eind juni. Die stijging is voor een groot deel te wijten aan meerwaarden in de obligatieportefeuille. De daling van de rente dit jaar zorgde voor 900 miljoen euro meerwaarde op de obligaties in bezit.

Ilse De Witte

Ageas heeft woensdagochtend voorbeurs een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aangekondigd. De verzekeringsholding gaat voor 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Voor analisten is dit een teken van vertrouwen dat Ageas de juridische claims aankan. Het resultaat uit de verzekeringsactiviteiten in de eerste jaarhelft is bovendien beter dan verwacht.Dinsdag had de advocaat van FortisEffect, Adriaan de Gier, nog met een nieuwe rechtszaak gedreigd - tegen de bestuurders - als Ageas zijn cash zou uitkeren aan de aandeelhouders. Volgens de Gier komt die cash de gedupeerde Fortis-beleggers toe.De raad van bestuur van Ageas is echter niet onder de indruk en stelt een nieuw inkoopprogramma van 250 miljoen euro voor. Het vorige inkoopprogramma van 200 miljoen euro was op 1 augustus afgerond.Verder heeft Ageas zijn Britse dochter Ageas Protect verkocht aan AIG voor omgerekend 228 miljoen euro. Ageas Protect is een levensverzekeraar, de focus van Ageas in het VK ligt op niet-levensverzekeringen zoals autoverzekeringen. De transactie zou eind dit jaar rond moeten zijn.De nettowinst uit de levensverzekeringsactiviteit komt in de eerste jaarhelft uit op 285 miljoen euro (tegenover 201 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar) en uit de niet-levensverzekeringsactiviteit op 55 miljoen euro (128 miljoen euro). Het inkomen uit de schadeverzekeringen had te lijden onder de hagelstormen in België en overstromingen in het VK, maar analisten hielden hier al rekening mee. Het resultaat uit de verzekeringen ligt boven de verwachtingen van de analisten.De erfenisportefeuille weegt zwaarder door dan in dezelfde periode vorig jaar, onder meer door een provisie van 130 miljoen euro voor de veroordeling van Ageas tot de betaling van een schadevergoeding aan gedupeerde Fortis-beleggers in Amsterdam. De totale erfenisportefeuille doet de groepswinst verschrompelen tot 31 miljoen euro, tegenover 472 miljoen euro over de eerste helft van 2013. Het eigen vermogen van Ageas steeg van 37,65 euro eind 2013 tot 41,11 euro per aandeel eind juni. Die stijging is voor een groot deel te wijten aan meerwaarden in de obligatieportefeuille. De daling van de rente dit jaar zorgde voor 900 miljoen euro meerwaarde op de obligaties in bezit.Ilse De Witte